onsdag 2 oktober 2019

Hittade skarp handgranat vid gamla Nato-basen i Keflavík

Foto: Landhelgisgæsla Íslands
En skarpladdad handgranat hittades i söndags vid ett gammalt övningsområde nära Natos gamla bas i Keflavík. Området användes länge för olika typer av övningar med vapen. Trots att det rensats åtskilliga gånger påträffas fortfarande handgranater och andra vapen. Den här gången gjordes upptäckten av tre personer som vandrade i området.

Ett av de områden som de amerikanska Nato-styrkorna använde för övningar med bland annat handgranater kallades Patterson. Det låg nära Ásbrú, det bostadsområde där trupperna som var stationerade på den gamla basen i Keflavík bodde.

Området har sanerats i omgångar. Ändå hittas ibland fortfarande olika typer av vapen på Patterson-området.

Den senaste upptäckten gjordes i söndags. Vid 14-tiden vände sig tre vandrare till polisen på Suðurnes. Under en promenad i området hade de stött på en handgranat. En av dem ska nästan ha trampat på den.

Polisen ryckte ut och konstaterade att det rörde sig om en handgranat. Två personer från kustbevakningen med sprängämnesexpertis kallades till platsen för att detonera handgranaten. Den var skarpladdad och hade kunnat orsaka stora skador om någon hade trampat på den.

Kustbevakningen uppmanar i ett pressmeddelande personer som rör sig i området att vara på sin vakt eftersom det kan finnas fler explosiva föremål trots saneringarna. Den här handgranaten tros ha kommit upp till ytan efter förändringar i jordmånen.