måndag 14 oktober 2019

Icelandair flyttar plan med flygförbud till SpanienEfter att ha stått på marken i sju månader flögs två av Icelandairs Boeing 737 Max 8 till Spanien i fredags. Ytterligare fyra plan som är belagda med flygförbud ska flyttas till Spanien inom de närmaste dagarna. Icelandair vill inte att flygplanen blir stående i Keflavík under vintern eftersom vädret utgör en påfrestning.

Sedan den 12 mars har Icelandairs samtliga flygplan av modellerna Boeing 737 Max 8 och 9 stått på marken. Modellerna fick flygförbud efter två olyckor där orsaken misstänks ha varit fatala brister i programmeringen. Det är fortfarande oklart när flygplanen får tas i bruk igen. Det blir dock inte före årsskiftet.

Det isländska vintervädret utgör en påfrestning för flygplanen. Därför beslutade Icelandair att flyga fem Boeing 737 Max 8 och en Boeing 737 Max 9 till sydligare breddgrader. Där ska flygplanen stå under vintern.

Redan den 1 oktober skulle de första planen ha flugits till franska Toulouse. Den resan fick dock ställas in eftersom Icelandair inte fick de nödvändiga tillstånden. I stället föll valet på spanska Lleida norr om Barcelona.

Det första planet - som heter Mývatn - lyfte strax efter klockan 9 i fredags morse. Det skulle följas av Búlandstindur en kvart senare. Starten försenades dock nästan tre timmar på grund av tekniska problem. Eftersom planet inte flugits sedan i mars var det enligt Icelandair inte oväntat att det skulle kunna uppstå mindre bekymmer.

De kunde inte flyga närmaste vägen. Franska myndigheter tillät inte planen att använda franskt luftrum. Icelandair undvek dessutom att flyga genom brittiskt luftrum.

Bägge planen mellanlandade i irländska Shannon för att fylla på bränsle. I normala fall kan Boeing 737 Max 8 flyga direkt från Keflavík till Lleida utan mellanlandning för att tanka.

Eftersom modellerna har flygförbud är all användning omgärdad av mängder av restriktioner. Planen får inte flygas högre än 20 000 fot eller snabbare än 450 kilometer i timmen. Det gör att bränsleåtgången ökar markant. Därför var mellanlandningarna nödvändiga. Flygtiden ökade dessutom med två timmar.

Syftet med att hålla nere både fart och höjd var att inte systemet MCAS skulle kunna aktiveras. Det är just detta program som ska ha orsakat olyckorna. I vanliga fall flygs planen på en höjd av 35 000 fot och i dubbla hastigheten.

Ombord bägge planen fanns bara de två piloterna. Flygförbudet gjorde dessutom att det ställdes särskilda krav på deras erfarenhet. Ingen annan personal fanns på planet. Båda planen kunde som planerat landa i Lleida utan några incidenter på vägen.

Inom de närmaste dagarna ska de övriga fyra flygplanen flyttas till Lleida. Där kommer de att stå uppställda åtminstone fram till våren - om inte flygförbudet för modellerna hävs innan dess. Varken Mývatn eller Búlandstindur har flugits med passagerare. Icelandair fick planen från Boeing i samband med att flygförbudet infördes.

Þórarinn Hjálmarsson var en av piloterna på Mývatn. Han sade till Vísir inför resan att han inte var orolig för att flyga den olycksdrabbade modellen. Restriktionerna för flyget gjorde att han bedömde att det skulle vara omöjligt att planet skulle överstegra:
"Det finns inget att vara rädd för. ... Jag skulle ta med mig hela familjen på en sådant flyg."
Ovan kan du se Mývatn lyfta från Keflavík och här kan du läsa mer om flygförbudets konsekvenser för Icelandair.