torsdag 10 oktober 2019

Insamling till visselblåsare fulltecknad efter ett dygn

Genom sina inspelningar från en kväll på baren Klaustur i Reykjavík kunde Bára Halldórsdóttir dokumentera hur fyra centerpartister hånade kvinnor och minoritetsgrupper. Inspelningarna dömdes ut som olagliga av Persónuvernd. Insamlingen till hennes advokatkostnader fulltecknades inom loppet av ett dygn.

I november förra året satte sig Bára Halldórsdóttir på Klaustur i Reykjavík för att ta en kopp kaffe i väntan på en repetition. Där blev hon snart vittne till hur fyra alltingsledamöter från Centerpartiet och två ledamöter från Folkets parti samlats för att dricka alkohol och prata. Under kvällen hånade de kvinnor och minoritetsgrupper.

Bára Halldórsdóttir spelade in delar av samtalen och läckte dem till medier. De två alltingsledamöterna från Folkets parti uteslöts medan två från Centerpartiet tog en paus från politiken.

Centerpartisterna valde senare att inleda en juridisk strid mot Bára Halldórsdóttir. Slutpunkten blev - åtminstone hittills - Persónuvernds beslut om att inspelningarna var olagliga.

Bára Halldórsdóttir fick juridisk hjälp av advokater som bara tog betalt för en liten del av kostnaden. Slutnotan för hennes räkning landade på 300 000 isländska kronor. Takk Bára - ett nätverk som bildades för att visa sitt stöd för hennes agerande - tog initiativ till en insamling så att hon själv inte skulle behöva stå för kostnaderna.

Med gräsrotsfinansiering genom en kampanj på Karolina Fund var målet att samla in hela beloppet på 30 dagar. Det behövdes dock inte mer än ett dygn för att få in pengarna. Flera konstnärer deltog med olika verk som användes som belöningar till de personer som skänkte pengar.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.