onsdag 2 oktober 2019

Islands regering tappar majoritet i alltinget

En knapp majoritet av islänningarna står bakom regeringen. Men stödet för de tre regeringspartierna är inte längre tillräckligt för att bilda egen majoritet i alltinget. Tillsammans får Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet 30 av 63 mandat. Det visar den senaste mätningen från Gallup.

I valet i oktober 2017 fick Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet tillsammans 35 av 63 platser i alltinget. Trots att två av Gröna vänsterns ledamöter motsatte sig att partiet bildade koalition med Självständighetspartiet hade de en stabil majoritet.

Två år senare är det 50,5 procent av islänningarna som för Gallup uppger att de stödjer regeringen - en uppgång med 0,2 procentenheter jämfört med föregående mätning. Trots det stödet hade de tre partiernas mandat inte räckt till för att bilda en majoritetsregering i dag.

Självständighetspartiet är mätningens vinnare och ökar med 1,8 procentenheter till 23,5 procent. Partiet har varit störst i landet i två år.

Näst störst är Socialdemokraterna med 16,1 procent, en uppgång med 0,6 procentenheter. Socialdemokraterna har varit såväl det största oppositionspartiet som näst störst på Island i snart två år.

Därefter följer fyra partier där avstånden mellan dem inte är större än att de ryms inom den statistiska felmarginalen. Centerpartiet minskar med 1,1 procentenheter till 12,3 procent medan Gröna vänstern backar med 0,8 procentenheter till 12 procent. Renässans förlorar 0,2 procentenheter till 11,2 procent. Piratpartiet ökar med 0,4 procentenheter till 9,7 procent.

Även Framstegspartiet klarar femprocentsspärren till alltinget. Stödet sjunker dock med 0,4 procentenheter till 7,9 procent. Med undantag för en period under förra hösten rör det sig om partiets sämsta siffror någonsin hos Gallup.

Folkets parti närmar sig femprocentsspärren men har i dagsläget inte tillräckligt stöd för att få representation i alltinget. Partiet får 4,3 procent, en uppgång med 0,5 procentenheter.

För Islands socialistparti ökar däremot avståndet till spärren. Stödet är nu 2,7 procent, en tillbakagång med 1 procentenhet.

Om det här hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet fått sjutton mandat, Socialdemokraterna elva mandat, Centerpartiet, Gröna vänstern och Renässans åtta mandat var, Piratpartiet sex mandat och Framstegspartiet fem mandat.

Tillsammans får de tre regeringspartierna 30 av 63 mandat. För att kunna bilda majoritet krävs alltså stöd av ett annat parti. Och precis som efter valet för två år sedan krävs det minst tre partier för att kunna bilda en koalition som har stöd av en majoritet i alltinget.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.