fredag 4 oktober 2019

Korpen Jakob tigger korv utanför butik i Laugarvatn


Korpen flyger inte. Men Jakob i Laugarvatn har i stället blivit en stamkund hos Samkaup i Laugarvatn. Där tigger korpen korv och annan mat. I gengäld låter sig Jakob klappas. Han kommer dessutom när Mikael Þorsteinsson, en av de anställda i butiken, ropar på honom. Det berättar Morgunblaðið.

Jakob tros inte vara äldre än att han föddes i våras. Den senaste månaden har han så gott som dagligen dykt upp utanför Samkaups butik i Laugarvatn. Där har Jakob gjort det till en vana att tigga mat genom att närma sig besökare.

Mikael Þorsteinsson jobbar i butiken. Han säger i Morgunblaðið att Jakob äter ur hans hand och att han kommer när han ropar. Jakob verkar inte komma överens med andra korpar och ingen har sett honom flyga. Kontakten med människor har gjort fågeln orädd:
"Han bara strosar omkring här. ... Häromdagen stod här säkert omkring 30 turister runt fågeln med telefonerna i högsta hugg. ... De saknade ord för att en vild fågel skulle lystra till kall."
Närheten till människan verkar fungera som ett substitut för samvaron med andra korpar. När andra artfränder kommer i närheten drar sig Jakob undan, rapporterar Morgunblaðið.