söndag 13 oktober 2019

Lägsta stödet för Guðni Th. Jóhannesson på tre år

President Guðni Th. Jóhannessons popularitet sjunker till den lägsta siffran på tre år. Trots att det är färre som tycker att han gör ett bra jobb är det mycket få som är missnöjda. Och stödet för Guðni Th. Jóhannesson är alltjämt betydligt starkare än vad det var för företrädaren Ólafur Ragnar Grímsson under hans sista mandatperiod. Det visar en mätning från MMR.

Guðni Th. Jóhannesson tillträdde som Islands president för drygt tre år sedan. Han efterträdde Ólafur Ragnar Grímsson som då hade suttit på posten i rekordlånga tjugo år.

Till skillnad från företrädaren är Guðni Th. Jóhannesson ingen vattendelare. Det är alltjämt ytterst få som anser att han inte sköter sitt jobb. Ólafur Ragnar Grímsson tog ställning i en rad politiska frågor - och det gav honom både vänner och fiender.

I den senaste opinionsmätningen från MMR sjunker stödet för Guðni Th. Jóhannesson till den lägsta siffran på nästan tre år. Det är nu 76,3 procent som tycker att han gör ett bra jobb - en minskning med 2,6 procentenheter jämfört med föregående mätning. Senaste tillfället som stödet var lägre var i december 2016.

Men det är inte missnöjet med Guðni Th. Jóhannesson som ökar. Bara 7 procent svarar att han gör ett dåligt jobb - vilket är en nedgång med 2,8 procentenheter.

I stället är det andelen islänningar som varken är nöjda eller missnöjda som ökar kraftigt. Nu uppger 16,7 procent att de varken ser positivt eller negativt på hur Guðni Th. Jóhannesson sköter sitt uppdrag. Inom loppet av en månad har andelen neutralt inställda ökat med 5,4 procentenheter.

En tänkbar förklaring till den sjunkande populariteten är Guðni Th. Jóhannessons beslut att skriva under införandet av den tredje fasen i EU:s energipolitik. Somliga centerpartister hävdade att presidenten hade möjlighet att blockera införandet och ta frågan till en folkomröstning - en tolkning av grundlagen som inga experter höll med om.

Här kan du läsa mer om Guðni Th. Jóhannesson.