måndag 14 oktober 2019

Polis: Få butiker klagar på rumänska tiggare på Island

Utanför olika butiker i Reykjavík finns ett mindre antal tiggare. Enligt polisen är det sällan som affärsinnehavarna klagar. En av de personer som tigger är Georg Vasilica. Han säger till Vísir att han lockades till Island med löften om jobb. När de inte infriades hamnade han på gatan som hemlös. Nu försöker han skramla pengar till en flygbiljett hem till Rumänien.

Tiggare har de senaste åren blivit en vanlig syn utanför butiker och affärscentrum i städer i stora delar av Europa. Ofta rör det sig om personer från Rumänien och Bulgarien som samlar in pengar. På vissa platser har myndigheterna reagerat genom att införa olika typer av restriktioner eller förbud mot tiggeri.

Jóhann Karl Þórisson vid polisen i Reykjavík säger till Vísir att det i staden finns tio till tjugo personer som regelbundet tigger pengar. Flera av dem kommer från Rumänien. Det är sällan som polisen ser någon anledning att ingripa eftersom klagomålen från butiksinnehavare är få:
"Det är ytterst sällan som butikerna klagar och då kommer vi till platsen och kollar vem det är, varifrån den kommer och om den får vara här i landet. ... Om människor upplever att de utsätts för obehag så är detta förbjudet. Vi ingriper inte innan någon klagar."
Tiggarna i Reykjavík är förhållandevis få jämfört med många andra europeiska städer. Jóhann Karl Þórisson säger till Vísir att han tror att ett skäl är att få islänningar över huvud taget använder kontanter:
"Har någon som har pengar med sig sedlar eller mynt längre? Har inte alla islänningar kort? Det kanske inte finns mycket att vara på jakt efter här och att tigga när ingen kan ge dig något."
En av de personer som tigger är 65-åringen Georg Vasilica. Han kom till Island för fem månader sedan eftersom han hade fått löften om jobb. När de inte infriades hade han ingenstans att vända sig. Sedan dess tigger han för sitt uppehälle och sover på gatan. Han säger till Vísir att han skramlar pengar till en flygbiljett hem till Rumänien:
"På grund av kylan behöver jag kunna köpa en flygbiljett hem till Rumänien så snart som möjligt."
Georg Vasilica säger till Vísir att han har två barn och en hustru i hemlandet. De är fattiga och lever på bidrag. Själv får han inga bidrag på Island eftersom han inte får något personnummer. Han berättar att de flesta islänningarna som han möter är vänliga. Men det händer också att personer ropar åt honom att försvinna:
"Jag får ibland tvåtusen till tretusen [isländska kronor] om dagen när jag sitter här. Jag behöver köpa mat och vatten och nu försöker jag samla till en flygbiljett hem."
Georg Vasilica brukar sitta utanför butiker i centrala och västra Reykjavík. Det är också där de flesta personerna som tigger brukar sitta.