måndag 7 oktober 2019

Präst och fleecetröja räddade brinnande bröllopsgäst

En frusen bröllopsgäst kan ha räddat både sig själv och kyrkan vid Þingvellir eftersom han bar en fleecetröja inomhus. Mitt under vigseln reagerade prästen Karen Lind Ólafsdóttir på att det luktade bränt. Hon upptäckte att en av gästernas kläder hade börjat brinna efter att ha kommit i kontakt med ett ljus. Hon släckte branden med en mapp från prästvigningen, berättar Fréttablaðið.

I fredags var det dags för ett bröllop i kyrkan vid Þingvellir. Paret som skulle gifta sig kom från Tyskland och Frankrike. På plats i kyrkan var familjemedlemmar. Inför vigseln hade kyrkan utsmyckats med ljus och blommor.

Inledningsvis gick ceremonin som den skulle. Men då en av dem hade avgivit sina löften reagerade Karen Lind Ólafsdóttir på att det luktade bränt. Hon tittade sig omkring men kunde inte se något som brann. Hon berättar i Fréttablaðið att hon plötsligt lade märke till ett ovanligt ljussken i ett av fönstren:
"Jag tänkte att det var konstigt eftersom det inte var någon sol ute. Av någon anledning bestämde jag mig för att springa fram till fönstret och när jag kommer dit ser jag att mannens jacka står i lågor. Han höll en videokamera och hade uppenbarligen brunnit en stund. Elden hade tagit sig upp på hans rygg och mot halsen."
Inför vigseln hade några få ljus placerats ut i kyrkan. Men gästerna hade utan tillstånd ställt ut flera ljus. Det var ett av dem som brudens far kommit åt.

Mannen började ta av sig jackan. Det gjorde Karen Lind Ólafsdóttir än räddare eftersom kyrkan är byggd i trä. Hon säger i Fréttablaðið att hon i stället plockade upp den mapp av skinn som hon fick i samband med att hon prästvigdes:
"Så jag tog mappen och slog mannen så gott jag kunde och släckte på så sätt elden och det är en verkligt stinkande brandlukt."
Mappen är förstörd. Men hennes snabba ingripande kan ha räddat såväl träkyrkan som mannen och de övriga gästerna. Karen Lind Ólafsdóttir säger i Fréttablaðið att det faktum att mannen frös i kyrkan kan ha räddat hans liv:
"Brudens far frös så mycket att han var klädd i fleecetröja. Fleecetröjan smälte mellan kavajen och skjortan men han klarade sig helt. Om han inte hade haft sin fleecetröja däremellan hade han sannolikt börjat brinna så att vi hade behövt kalla på helikopter. Kavajen blev övertänd direkt."
Efter tillbudet fortsatte ceremonin som planerat. Karen Lind Ólafsdóttir säger i Fréttablaðið att det inte var långt ifrån en stor olycka. Mannen tackade henne flera gånger efter vigseln. Hon talade själv med nationalparksvärden efteråt och sade att det behövs ännu strängare regler mot egna ljus i kyrkan. Under själva ceremonin valde hon dock att skämta om händelsen:
"Jag blåste ut alla ljus och kontrollerade så att det inte fanns någon glöd kvar. Och så sade jag att det här var första gången som några bokstavligen hade tänt på varandra. Så fortsatte vi bara och de blev gifta."
Här kan du läsa mer om kyrkan vid Þingvellir.