onsdag 9 oktober 2019

Åtta jordskalv vid Hekla på bara ett dygn

Illustration: Veðurstofa Íslands
Åtta jordskalv inträffade vid Hekla under gårdagen. Det är ovanligt att så många skalv sker på så kort tid i området. Det största skalvet var dock inte större än en magnitud på 1,5. Inget av skalven kunde kännas i bebyggelse. Jordskalven följdes inte heller av någon aktivitet som pekade på att ett vulkanutbrott skulle vara nära förestående.

Hekla är en av de isländska vulkaner som anses stå på tur för ett utbrott. Länge hade Hekla ett utbrott ungefär vart tionde år. Nu har det gått nitton år sedan förra gången. Det utbrottet pågick i elva dagar. Hekla har sedan en längre tid tillbaka passerat de spänningsnivåer som hade uppnåtts inför det förra utbrottet.

Det var vid 17-tiden den 26 februari 2000 som de första jordskalven vid Hekla registrerades. Den seismiska aktiviteten eskalerade och en halvtimme senare observerades de första skalven med tydliga epicentrum. Klockan 18.19 steg en pelare av aska upp ur vulkanen.

Utbrottet pågick till och med den 8 mars. Då hade lava från Hekla spridit sig över ett 18 kvadratkilometer stort område.

Sedan dess har mindre jordskalvsserier fått myndigheterna att befara att ett nytt utbrott skulle kunna vara på väg. Jordskalv kan vara tydliga signaler på att ett utbrott kommer. Sådana skalv brukar observeras mellan 20 och 80 minuter före utbrottets början.

Det snabba händelseförloppet har fått vissa forskare att uttrycka oro för all flygtrafik som går rakt ovanför vulkanen. Flygmyndigheten Isavia har dock inte hittills sett några skäl för att flytta trafiken längre bort från Hekla.

Under gårdagen inträffade åtta jordskalv vid Hekla. Det är osedvanligt många eftersom antalet skalv vid Hekla i regel inte brukar vara fler än så på en hel månad.

Det första skalvet inträffade klockan 3.47. Det sista skedde klockan 20.51. Det kraftigaste av dem hade en magnitud på 1,5. Ytterligare ett litet skalv inträffade strax efter midnatt i dag.

Inget av skalven hade något samband med nära förestående vulkanisk aktivitet. Utvecklingen bedömdes ändå vara så allvarlig att Veðurstofa Íslands informerade både Isavia och Almannavarnir om händelsen.

Gemensamt för de sju skalven var att de skedde i direkt anslutning till vulkanen. Samtliga skedde som högst 3,3 kilometer från Heklas topp.

Här kan du läsa mer om Hekla.