fredag 11 oktober 2019

Släktingar till partielit vill ha tunga roller i Gröna vänstern

Katrín Jakobsdóttir kan räkna med att sitta säkert som ordförande. Och Guðmundur Ingi Guðbrandsson har ännu ingen utmanare om posten som vice ordförande. Men om uppdragen som partisekreterare och kassör i Gröna vänstern blir det kamp mellan olika kandidater under helgens landsmöte. Flera av kandidaterna har släktband till partitoppen.

I dag inleds Gröna vänsterns landsmöte i Reykjavík. I morgon röstar delegaterna fram en ny partiledning. Trots svaga opinionssiffror och allt mer högljudd intern kritik om regeringssamarbetet med Framstegspartiet och Självständighetspartiet sitter ordföranden Katrín Jakobsdóttir säkert.

Ingen har utmanat Katrín Jakobsdóttir sedan hon tillträdde som ordförande 2013. Även om det finns ett missnöje med en hel del beslut är hon partiets oomstridda ledare. Om en motkandidat skulle anmäla sig är det ändå osannolikt att den skulle kunna samla tillräckligt stöd för att ens vara i närheten av att hota henne.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson ser också ut att kunna väljas utan motkandidat. Han tog steget in i politiken för knappt två år sedan efter att ha varit ordförande för miljöorganisationen Landvernd. Han bestämde sig för att kandidera till vice ordförande efter att Edward H. Huijbens meddelat att han inte ställde upp för omval.

Det som skulle kunna tala emot Guðmundur Ingi Guðbrandsson är att han inte riktigt har etablerat någon politisk profil utöver miljöfrågorna. Ett traditionellt knep för splittrade partier är också att välja in personer från olika falanger i partiledningen för att balansera fraktionsstriderna. En kandidat med stark vänsterförankring skulle kunna utmana honom.

Under landsmötet väljs även ny partisekreterare och kassör. Och där finns det i dagsläget två kandidater till bägge posterna.

Una Hildardóttir har varit just kassör i fyra år. Nu kandiderar hon till partisekreterare. I valet utmanas hon av Ingibjörg Þórðardóttir. Hon har varit ersättare i alltinget sedan 2013 och har suttit i partistyrelsen sedan 2015.

Ingibjörg Þórðardóttir skriver i ett pressmeddelande att hon står bakom regeringssamarbetet och Gröna vänsterns ministrar. Jämställdhet och kvinnors rättigheter var de frågor som gjorde att hon valde att ge sig in i politiken.

Una Hildardóttir är svärdotter till Steingrímur J. Sigfússon, en av Gröna vänsterns grundare och partiets första ordförande som i dag alltjämt sitter i alltinget och dessutom har uppdraget som talman. Hon är inte ensam bland kandidaterna om att ha släktband till andra tongivande partikamrater.

Ragnar Auðun Árnason valdes nyligen till ordförande för partiets kommunförening i Reykjavík. Nu vill han även bli Gröna vänsterns kassör. Även han skriver i ett pressmeddelande att han står bakom partiets ansträngningar för att sitta i regeringen.

Än så länge är Ragnar Auðun Árnasons pappa Árni Þór Sigurðsson mer känd. Han representerade länge Gröna vänstern i alltinget. I dag är han ambassadör.

Motkandidaten är Rúnar Gíslason från Sauðárkrókur. Han uppger i ett pressmeddelande att han vill fortsätta göra nytta för partiet. Han har tidigare bland annat varit ordförande för kommunföreningen. Han är son till Gísli Einarsson, programledare i RÚV.

Här kan du läsa mer om Gröna vänsterns landsmöte.