fredag 18 oktober 2019

Socialdemokraterna nästan ikapp Självständighetspartiet

Självständighetspartiet backar samtidigt som Socialdemokraterna ökar kraftigt. I den senaste opinionsmätningen utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið är avståndet mellan de två partierna nu bara 1,1 procentenheter. Socialdemokraterna är den stora vinnaren i den här väljarbarometern. I övrigt är förändringarna marginella.

De senaste månaderna har Självständighetspartiet rasat ytterligare i opinionen. Innan finanskraschen hösten 2008 kunde partiet i regel räkna med att ha minst 30 procent av islänningarna bakom sig - en siffra som då var historiskt låg. Det senaste årtiondet har stödet dalat ytterligare. Nu kämpar Självständighetspartiet för att ha 20 procents stöd.

I Zenters senaste mätning sjunker stödet till rekordlåga 19,6 procent, en nedgång med 1,9 procentenheter jämfört med den undersökning som gjordes för fem veckor sedan. Det är Självständighetspartiets lägsta siffra hos Zenter någonsin.

Socialdemokraterna är mätningens stora vinnare. Stödet växer till 18,5 procent, en uppgång med 4,6 procentenheter.

I övrigt är förändringarna små. Gröna vänstern är tredje största parti med 12,7 procent, en minskning med 0,2 procentenheter. Centerpartiet får 11,6 procent, en tillbakagång med 0,9 procentenheter. Renässans tappar 1 procentenhet till 11,3 procent. Och Piratpartiet backar med 0,5 procentenheter till 10,9 procent.

Utöver Socialdemokraterna är det bara Framstegspartiet som växer. Stödet ökar med 1,1 procentenheter till 7,3 procent.

Folkets parti ligger still på 4,0 procent och klarar alltså inte alltingets femprocentsspärr den här månaden heller. Islands socialistparti får 2,9 procent.

Två partier sticker ut i mätningen. Gröna vänstern har stöd av 20,9 procent av kvinnorna men bara 6,1 procent av männen. Bland Centerpartiets sympatisörer är i stället männen i klar majoritet. Om det hade varit val i dag hade partiet fått 15,6 procent av rösterna från männen - men bara 6,7 procent av kvinnornas röster.

Stödet för de tre regeringspartierna - Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - är nu totalt 39,6 procent. I valet för två år sedan fick de tre partierna tillsammans 52,9 procent av rösterna.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.