måndag 7 oktober 2019

Strandade i Egilsstaðir kan bli utan ersättning från Wizz Air

Natten blev lång och förmodligen inte särskilt bekväm för de strandsatta resenärer som i fredags övernattade på flygplatsen i Egilsstaðir. Eftersom de självmant lämnade Wizz Airs flygplan i stället för att återvända till Polen har de sannolikt inte rätt till någon ekonomisk kompensation. Agerandet säger enligt Breki Karlsson vid Neytendasamtökin mycket om flygbolagets attityd till passagerarna.

Det oväder som drog in över västra Island i fredags lamslog flygtrafiken till och från landet. Hårda vindar gjorde att inga flyg kunde lyfta från Keflavík under eftermiddagen och kvällen. Icelandair ställde in samtliga avgångar och inkvarterade passagerarna på hotell.

Wizz Airs flyg från Wroclaw och Krakow landade i stället i Egilsstaðir. Flygbolaget valde att inte vänta ut bättre väder i Keflavík. De omkring 400 resenärerna ombord fick veta att planen skulle återvända till Polen. Där skulle de få övernatta för att senare flygas till Island.

Eftersom Wizz Air inte gav något besked om när de skulle kunna resa till Island valde många att självmant kliva av i Egilsstaðir. För att få lämna planet fick de flesta finna sig i att skriva under ett dokument där de avsade sig all rätt till ersättning. De som ville gå av utan att skriva under hotade besättningen med polis med hänvisning till att de skulle bryta mot säkerhetsreglerna.

Breki Karlsson, ordförande för konsumentorganisationen Neytendasamtökin, säger i Morgunblaðið att agerandet säger mycket om Wizz Air som flygbolag. Han anser att det skriftliga dokumentets giltighet kan ifrågasättas eftersom resenärerna skrev på det under press:
"Vädret är något som vi inte råder över här på Island men vi råder över våra reaktioner på det. Företagens reaktioner på att hamna i sådant väder säger mycket om verksamheten och hur väl de tar hand om kunder och konsumenter."
När flygplan tvingas landa på andra flygplatser på grund av dåligt väder i Keflavík brukar de antingen vänta in bättre väder eller skjutsa passagerarna med buss. Wizz Air gav alltså inte resenärerna det alternativet. Breki Karlsson säger i Morgunblaðið att ett sådant agerande är mycket sällsynt:
"Det har hänt ofta och många gånger tidigare på Island att flygplan har behövt landa någon annanstans än vad som ursprungligen var planerat. Jag minns att det bara har lösts genom att människor har transporterats med buss mellan olika delar av landet och jag minns inte att det skulle ha varit något problem."
Breki Karlsson säger att Neytendasamtökin kommer att pröva alla frågor som kommer in gällande ersättning från Wizz Air. Juristen Ómar R. Valdimarsson har drivit många liknande fall. Han säger till RÚV att möjligheterna att få någon kompensation är små. Flygbolagets skyldigheter upphör för de passagerare som kliver av i Egilsstaðir:
"De passagerare som väljer att lämna resan vid denna tidpunkt gör det på sitt eget ansvar."
Wizz Air har åtagit sig att transportera resenärerna till Keflavík. Att de först tänker återvända till Polen för att därefter på nytt flyga resenärerna till Island är enligt Ómar R. Valdimarsson inget brott mot det avtalet. Dåligt väder är nämligen en av de saker som flygbolag inte kan ställas till svars för. Förseningar på grund av dåligt väder ger heller inte rätt till kompensation:
"De som drabbas av att deras flyg försenas på grund av väder har rätt till att flygbolaget ordnar övernattning och resor till och från flygplatsen, men ersättningsrätten - det vill säga 400, 600 eller 250 euro - gäller inte för flyg som försenas av dessa orsaker."
Ómar R. Valdimarsson säger till Vísir att det däremot kan vara så att passagerare har rätt till ersättning genom sina egna hem- eller reseförsäkringar. Davíð Örn Guðnason, en annan jurist, tror däremot att resenärerna skulle kunna vinna en tvist mot Wizz Air. Han säger i Morgunblaðið att flygbolaget inte verkar ha gett dem nödvändig information ombord:
"Om människor drabbas av skada på grund av brister i informationsplikten så kan flygbolaget vara skadeståndsskyldigt."
Även de passagerare som skrev på Wizz Airs friskrivning skulle enligt Davíð Örn Guðnason kunna ha rätt till kompensation. Skälet är att han anser att flygbolaget inte kan avtala bort de grundläggande krav som regelverket ställer. Där ingår bland annat möjligheter att ta ett annat flyg eller att övernatta. Om Wizz Air inte informerar passagerarna om rättigheterna har flygbolaget inte levt upp till sina skyldigheter.

Omkring tre fjärdedelar av resenärerna valde att kliva av i Egilsstaðir för att fortsätta resan på egen hand. De tillgängliga hyrbilarna tog snabbt slut. På lördagen var det fortfarande passagerare som var strandsatta eftersom de inte hittat något sätt att komma vidare, rapporterar Austurfrétt.

Enligt Morgunblaðið var det åtskilliga som övernattade på flygplatsen. De strandsatta passagerarna sov bland annat på bagageband. Ett femtiotal resenärer ordnade på egen hand en buss från Egilsstaðir till Reykjavík på lördagen. En av dem var Jórunn Edda Helgadóttir. Hon berättade i Fréttablaðið att hon var framme 30 timmar efter att planet lyfte från Polen.

Här kan du läsa mer om Wizz Air och de flygplan som landade i Egilsstaðir.