fredag 11 oktober 2019

Thomas Møller Olsen får avtjäna morddom i Danmark

Thomas Møller Olsen sitter inte längre i fängelse på Island. Han fördes i förra veckan till en anstalt i Köpenhamn. Där ska han avtjäna det nittonåriga fängelsestraffet för mordet på Birna Brjánsdóttir och grov narkotikasmuggling. Thomas Møller Olsen bad själv om att få bli flyttad till Danmark. Han ville inte föras till hemlandet Grönland.

I februari i år stod det klart att Hæstiréttur Íslands inte beviljade prövningstillstånd till Thomas Møller Olsen. Därmed stod det också klart att domen på nitton års fängelse för mord och grovt narkotikabrott stod fast.

Då hade Thomas Møller Olsen redan suttit i isländska fängelser i två år. I januari 2017 greps han ute till havs av den isländska insatsstyrkan ombord trålaren Polar Nanoq. Ombord hittades 23,4 kilo cannabis - och polisen fann också en rad föremål som knöt honom till mordet på 20-åriga Birna Brjánsdóttir.

Birna Brjánsdóttir försvann efter en utekväll i centrala Reykjavík. Tidigt på morgonen klev hon in i den bil som Thomas Møller Olsen körde. Åtta dagar senare hittas hon död på stranden vid Selvogur. Dödsorsaken är drunkning. Innan hon kastats i vattnet har hon misshandlats så svårt att hon tappat medvetandet.

I hyrbilen finns ytterligare spår som pekar mot Thomas Møller Olsen. När rättegången börjar i Héraðsdómur Reykjaness ändrar han ännu en gång sin berättelse om natten då Birna Brjánsdóttir försvann. Han försöker nu lägga skulden på en kollega.

Thomas Møller Olsens olika förklaringar döms ut som osannolika. Birna Brjánsdóttirs blod och spår efter grov misshandel i hyrbilen, föremål som tillhört henne med Thomas Møller Olsens fingeravtryck och en mängd stödbevisning gör att han döms till nitton års fängelse - det strängaste straffet som utdömts på Island på mycket länge.

På Island har han till stor del hållits isolerad från andra fångar eftersom det finns en hotbild mot Thomas Møller Olsen. I torsdags i förra veckan flyttades han till ett fängelse i Köpenhamn. Enligt RÚV hade han själv bett om att få avtjäna straffet i Danmark. Hans ansökan godkändes av danska myndigheter den 1 oktober.

Thomas Møller Olsen flögs till Danmark ett reguljärflyg från Keflavík till Köpenhamn. Han fick gå in först och fick lämna planet sist. Han satt också längst bak i planet med både hand- och fotbojor, rapporterar RÚV.

Däremot ville Thomas Møller Olsen enligt Fréttablaðið inte avtjäna straffet i hemlandet Grönland. Han har aldrig erkänt mordet på Birna Brjánsdóttir.

Här kan du läsa mer om domen mot Thomas Møller Olsen.