
I Namibia slog uppgifterna om korruption när Samherji tilldelades fiskekvoter för taggmakrill ned som en bomb. Där har också anklagelserna om mutor fått konkreta konsekvenser. Politiker och näringslivstoppar har tvingats bort. Och en isländsk kapten på en av Samherjis båtar har anklagats för olagligt fiske.
Hage Geingob, Namibias president, uppmanade i ett tal i lördags isländska politiker att utreda korruption i hemlandet. Han vände sig enligt The Namibian mot att just Namibia pekats ut som navet i skandalen. Utan företag som var beredda att betala mutor fanns det enligt Hage Geingob inget underlag för korruption.
På Island har reaktionerna varit upprörda. Men de konkreta konsekvenserna har inte varit lika många. Det finns dock tydliga tecken på att skandalen kommer att fortsätta växa. Det blir också allt tydligare att den kan komma att få direkt politisk inverkan.
På Austurvöllur i Reykjavík samlades i lördags omkring 4 000 personer för att protestera mot Samherjis metoder. Många krävde också fiskeministern Kristján Þór Júlíussons avgång. Han är barndomsvän med vd:n Þorsteinn Már Baldvinsson och har starka kopplingar till företaget. Hans reaktion efter avslöjandena var att ringa Þorsteinn Már Baldvinsson och undra hur han mådde.
Bland demonstranterna fanns Piratpartiets alltingsledamot Halldóra Mogensen. Hon sade i Morgunblaðið att Kristján Þór Júlíusson borde avgå på grund av kopplingarna till Samherji.
På scenen stod bland annat Hatari, det isländska Eurovision-bidraget som bedriver sin verksamhet genom bolaget Svikamylla - vilket betyder svindel. Matthías Tryggvi Haraldsson, en av medlemmarna, gratulerade genom Vísir Samherji till en utmärkt utförd svindel.
Hittills har övriga ministrar backat upp Kristján Þór Júlíusson. Men fiskeministerns position har blivit allt mer utsatt. Han har tidigare sagt att han på grund av sina kopplingar till Samherji inte kommer att delta i några beslut som påverkar bolaget. Allt fler ifrågasätter nu om det ens är möjligt när han är den som beslutar om bland annat de årliga fiskekvoterna och villkoren för branschen.
Inte minst har flera reagerat på att fiskeministern ingår i den grupp som ska öka förtroendet för det isländska näringslivet. Åtgärden aviserades av regeringen som ett direkt svar på anklagelserna mot Samherji. Enligt ett pressmeddelande ska fiskeministern bland annat undersöka om det finns behov av ökad transparens i de stora fiskeföretagen.
Piratpartiet och Socialdemokraterna har argumenterat för att skandalen visar att det finns ett behov av en ny grundlag. En sådan grundlag ska deklarera att fiskekvoter är en statlig naturresurs och att den som nyttjar den ska betala en rimlig ersättning. Tillsammans lanserade partierna nyligen ett gemensamt förslag till ny grundlag.
Hittills har regeringen varit tämligen ointresserad av en ny grundlag. Visserligen pågår ett sådant arbete - men där har Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet så starka intressen att inga genomgripande förändringar är att vänta. Självständighetspartiet och Framstegspartiet vill inte släppa en valkretsindelning som gynnar landsbygdsvalkretsar. Och de vill inte släppa banden till kärnväljarna inom jordbruk och fiske. Inom Gröna vänstern finns motstridiga intressen - och de har än så länge gjort att partiet inte rört sig märkbart i grundlagsfrågan.
Fasaden kan ha börjat spricka i helgen. Sigurður Ingi Jóhannsson, Framstegspartiets ledare, sade i sitt tal vid lördagens partistyrelsemöte enligt RÚV att fiskekvotsystemet inte hade skapats så att några få skulle kunna bli rika. Han drog också upp ett gammalt förslag om tidsbundna fiskekvoter. Samma förslag fick han inte igenom när han själv var fiskeminister i en tidigare koalition med Självständighetspartiet.
Svaret från Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson kom redan under söndagen. Han sade till Vísir att han inte såg något problem med att kvotsystemet hade gjort några rika. Han ansåg att det var bättre än att mängder av små rederier kämpade med att nå lönsamhet. Han avvisade också alla tankar på att bjuda ut fiskekvoter på marknaden.
Bjarni Benediktssons nej fick Logi Már Einarsson, Socialdemokraternas ledare, att reagera. Han undrade varför Självständighetspartiet i det här fallet inte ville att marknaden skulle bestämma värdet på fiskekvoterna när partiet i andra sammanhang eftersträvar marknadsanpassning.
En som tolkade Sigurður Ingi Jóhannssons uttalanden som en politisk kursändring var Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, ledare för Renässans. Hon beskrev det i Vísir som att han var på väg att vakna.
En som tolkade Sigurður Ingi Jóhannssons uttalanden som en politisk kursändring var Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, ledare för Renässans. Hon beskrev det i Vísir som att han var på väg att vakna.
En annan som har varit tongivande i debatten är Helga Vala Helgadóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna. Hon har på Facebook ställt frågan om Samherjis tillgångar borde frysas så länge som misstankarna om mutor och penningtvätt utretts.
Inga Sæland, ledare för Folkets parti, skrev i en debattartikel i Morgunblaðið att korruptionsbägaren nu är full. Hon ansåg att Islands rykte på den internationella arenan var i fara. Och hon uppmanade Kristján Þór Júlíusson att tänka över sin situation.
I fredags var Kristján Þór Júlíusson kallad till alltingets näringsnämnd. Begäran kom från Gröna vänsterns Rósa Björk Brynjólfsdóttir. Vad som sades under nämndens möte är inte offentligt. Flera av deltagarna var dock inte nöjda med fiskeministerns svar. Bjarni Benediktsson upprepade så sent som i går i Vísir sitt stöd för honom.
Þorsteinn Már Baldvinsson fortsätter att förneka brott. Samtidigt är det tydligt att situationen blir allt mer bekymmersam. Han har sedan tidigare tagit en tillfällig paus från jobbet som vd för Samherji. Under veckan hoppade han även uppdragen som styrelseordförande för färöiska Framherji och norska Nergård. Samherji är delägare i bägge bolagen.
Dessutom har Þorsteinn Már Baldvinsson lämnat posten som styrelseordförande i Síldarvinnslan. Enligt ett pressmeddelande rör det sig om en tillfällig paus.
Det finns i dagsläget inga bevis för att han skulle ha känt till några olagliga transaktioner. Samtidigt är det väl känt att Þorsteinn Már Baldvinsson detaljstyr Samherji - trots att verksamheten i utländska dotterbolag formellt ligger under andra chefer.
Den enda som hittills har medgett några lagbrott är visselblåsaren Jóhannes Stefánsson. Han har inte varit ensam firmatecknare för de konton som använts. Och de olagliga transaktionerna ska ha fortsatt efter att han lämnade koncernen 2016. Den utredning som nu pågår i Namibia kommer att nå Island. Även på Island utreds uppgifterna av åklagare.
Det finns i dagsläget inga bevis för att han skulle ha känt till några olagliga transaktioner. Samtidigt är det väl känt att Þorsteinn Már Baldvinsson detaljstyr Samherji - trots att verksamheten i utländska dotterbolag formellt ligger under andra chefer.
Den enda som hittills har medgett några lagbrott är visselblåsaren Jóhannes Stefánsson. Han har inte varit ensam firmatecknare för de konton som använts. Och de olagliga transaktionerna ska ha fortsatt efter att han lämnade koncernen 2016. Den utredning som nu pågår i Namibia kommer att nå Island. Även på Island utreds uppgifterna av åklagare.
En anmärkningsvärd detalj är att det i dokument som uppmärksammats den senaste veckan finns uppgifter från Samherji om att Síldarvinnslan skulle fungera som en del av koncernen. Så har Samherji presenterat sig i utlandet - men inte på Island. Om en sådan allians skulle vara ett faktum skulle de två bolagen kontrollera mer än den tillåtna mängden fiskekvoter.
Men att det finns en dialog mellan bolagen är uppenbart. Fréttablaðið rapporterade nyligen att Síldarvinnslans vd Gunnþór Ingvason via mejl kontaktat tre personer i ledande ställning i Samherji. I mejlet bad han om råd om verksamheten på Grönland - och enligt Fréttablaðiðs tolkning undrade han hur han skulle göra för att komma över fiskekvoter genom att bluffa om investeringar på öns östkust.
De här uppgifterna tillbakavisades av Síldarvinnslan. I ett pressmeddelande dömdes de ut som felaktiga. Innehållet i mejlet hade enligt bolaget tagits ur sitt sammanhang. Syftet hade aldrig varit att föra grönländska myndigheter eller politiker bakom ljuset för att få tillgång till fiskekvoter.
Här kan du läsa mer om skandalen kring Samherjis fiske i Namibia.