torsdag 7 november 2019

Folkets parti klart över spärren till alltinget

Folkets parti skaffar sig för första gången på ett drygt år ett tryggt avstånd ned till alltingets femprocentsspärr. Samtidigt sjunker Gröna vänstern tillbaka till partiets sämsta opinionssiffra på ett drygt år. Socialdemokraterna ökar och återtar positionen som Islands näst största parti från Centerpartiet. Det visar den senaste väljarbarometern från MMR.

I förra mätningen från MMR tog Folkets parti för första gången sedan i somras klivet över femprocentsspärren till alltinget. Nu ökar stödet till den högsta nivån på sexton månader. Och det är första gången på lika länge som avståndet till spärren ligger utanför den statistiska felmarginalen.

Folkets parti får nu 8 procent, en uppgång med 2,4 procentenheter jämfört med föregående mätning. Ökningen för Folkets parti är den största förändringen i den här väljarbarometern.

Självständighetspartiet samlar åter mer än en femtedel av väljarna. Stödet ökar till 21,1 procent, en uppgång med 1,3 procentenheter. Siffran är partiets högsta på fyra månader.

Socialdemokraterna återtar positionen som näst största parti. Stödet växer med 1,2 procentenheter till 15,3 procent.

Centerpartiet backar med 1,3 procentenheter till 13,5 procent. Det innebär att partiet mister ställningen som näst störst i landet. Den positionen hade Centerpartiet bara i en enda mätning.

I övrigt är förändringarna små. Framstegspartiet minskar med 0,1 procentenheter till 10 procent. Samtidigt backar Renässans med 1 procentenhet till 10 procent. Och Gröna vänstern krymper med 0,6 procentenheter till 9,7 procent. Stödet för Gröna vänstern är det lägsta på tio månader.

Förra mätningen fick Piratpartiet bara 8,8 procent - vilket var den sämsta noteringen hos MMR på över fem år. Nu ökar stödet marginellt med 0,1 procentenheter till 8,9 procent.

Inga andra partier är i närheten av att nå upp till alltingets femprocentsspärr. Islands socialistparti tappar 0,5 procentenheter och har nu stöd av 2,6 procent av väljarna.

Både Ljus framtid och Gryning får 0,3 procent - vilket betyder en tillbakagång med 0,4 respektive 0,1 procentenheter. Folkfronten ligger kvar på 0,1 procent.

Stödet för regeringen - som består av Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - ökar till 42,2 procent, en uppgång med 0,2 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.