torsdag 28 november 2019

Första direktflyget mellan Island och Kina

Det första direktflyget mellan Kina och Island lyfter i vår. Det är kinesiska Juneyao Air som börjar flyga mellan Shanghai och Keflavík med mellanlandning i Helsingfors. Redan första året siktar flygbolaget på att transportera 20 000 kinesiska turister till Island. Det blir två avgångar i veckan hela året, rapporterar Fréttablaðið.

Kineser är i år den femte största gruppen bland turister till Island. Det är också en grupp som växer - trots att turistnäringen som helhet minskar. Ökningen har skett trots att det inte finns några direkta flygförbindelser mellan länderna. Många kinesiska turister byter i stället flyg i något annat nordiskt land.

Flera kinesiska flygbolag har i några års tid varit intresserade av att öppna linjer till Island. Nu står det alltså klart att Juneyao Air blir först. Med start i slutet på mars blir det enligt Fréttablaðið två avgångar i veckan i varje riktning under hela året.

Redan under 2020 räknar Juneyao Air med att flyga 20 000 kinesiska turister till Island. Därefter räknar bolaget med en ökning på 10 procent om året. Juneyao Air kommer att använda Boeing Dreamliner 787 på linjen. De billigaste biljetterna kommer att kosta omkring 500 euro tur och retur. Juneyao Air har också planer på att öppna ett kontor i Reykjavík, skriver Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om planer på flyg mellan Island och Kina.