måndag 11 november 2019

Första nya husen på tolv år byggs i Seyðisfjörður

Inget nytt har byggts i Seyðisfjörður sedan tiden före finanskraschen. Men nu är två nya bostadshus på gång. Dessutom undersöker kommunen förutsättningarna för att bygga ett särskilt boende åt invånare som har fyllt 55 år. I dag finns efterfrågan - men inga lediga bostäder. Det rapporterar Austurfrétt.

Vid årsskiftet bodde 685 personer i Seyðisfjörður. De senaste åren har den negativa befolkningsutvecklingen vänt - men fortfarande har kommunen färre invånare än före 2008 års finanskrasch.

En förklaring till trendbrottet är den växande turismen. Under somrarna är Seyðisfjörður ett av de populäraste besöksmålen på östra Island. Flera tidigare bostäder hyrs i dag ut till turister. Många bostäder har dessutom köpts av islänningar för att användas som sommarhus. Det har bidragit till dagens bostadsbrist. Trots att kommunen har färre invånare än för några decennier sedan är utbudet mindre.

Situationen i Seyðisfjörður är speciell. Här bor enligt Austurfrétt i snitt 1,67 personer i varje bostad. I riket är snittet 2,53 personer och i de övriga kommunerna i Austurland 2,76 personer.

För att få igång byggandet slopade kommunen gatukostnadsersättningen under ett år. Två nya bostadsområden har planerats. Hittills har två tomter delats ut. Där har arbetet för att bygga de två första nya bostäderna i kommunen på tolv år påbörjats.

Efterfrågan är stor. Hildur Þórisdóttir, kommunstyrelsens ordförande, säger i Austurfrétt att förhoppningen är att särskilda bostäder för invånare som har fyllt 55 år kan få en kedjeeffekt på marknaden:
"Vi tror att det skulle lösa andra problem genom att få loss de stora husen här för yngre människor med barn."
Planeringen för ett boende för personer över 55 år fortsätter under vintern. Kommunen har ännu inte tagit beslut om att planerna ska bli verklighet.

Här kan du läsa mer om turismen i Seyðisfjörður.