tisdag 5 november 2019

Fyra kinesiska flygbolag vill flyga till Island

Fyra kinesiska flygbolag undersöker möjligheterna att flyga till Island. Närmast att komma igång är Juneyao Air som enligt Fréttablaðið vill börja flyga mellan Shanghai och Keflavík redan till våren. Planet kommer att mellanlanda i Helsingfors. Även de tre andra flygbolag som vill flyga till Island räknar med en mellanlandning i Europa.

Trots att det inte finns något direktflyg mellan Island och Kina har de kinesiska turisterna vuxit dramatiskt i antal de senaste åren. Hittills under 2019 är kineser den femte största gruppen. Mellan januari och september flög 70 507 kineser från Keflavík, en ökning med 9,9 procent jämfört med förra året.

Kinesiska besökare blir också allt viktigare för den isländska turistnäringen. Turismen från Kina ökar samtidigt som de flesta andra grupperna minskar. Bland de tio största turistgrupperna är det bara kineser och italienare som blir fler i antal. Det visar statistik från Ferðamálastofa.

Minskningen är dessutom avsevärd när det gäller flera viktiga grupper. Amerikanerna är fortfarande den största enskilda gruppen. Men jämfört med 2018 har var tredje besökare försvunnit. Och var fjärde kanadensare - den nationalitet som var den fjärde vanligaste förra året - har försvunnit.

Den viktigaste förklaringen till nedgången är Wow Airs konkurs. Men det är inte det enda skälet. Prisläget på Island har gjort att många väljer billigare resmål. Artiklar om överexploatering och trängsel på populära turistattraktioner blir allt fler. Island beskrivs inte längre som lika trendigt. Och andra flygbolagskonkurser har också inverkat.

Både Wow Air och Icelandair undersökte förutsättningarna för direktflyg mellan Island och Kina. Då strandade planerna på att ryska myndigheter sade nej eller krävde flyglinjer till destinationer i Ryssland som kompensation.

Utan klartecken från Ryssland skulle det bli både för dyrt och för tidsödande att flyga mellan Island och Kina. Att Wow Air inte fick använda ryskt luftrum var ett av huvudskälen till att bolaget i stället började flyga till New Delhi. Det första direktflyget mellan Island och Indien varade dock bara i några få veckor när Wow Air på grund av ekonomiska problem tvingades banta linjenätet.

I dag kommer många kinesiska turister via Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn. Men nu kan det alltså redan till våren bli smidigare att flyga mellan Island och Kina. Det är också något som kinesiska ambassaden i Reykjavík arbetat för en längre tid.

Juneyao Air har enligt Fréttablaðið långt gångna planer på att börja flyga mellan Keflavík och Shanghai. Bolaget planerar tre avgångar i veckan med mellanlandning i Helsingfors. Juneyao Air ska ännu inte ha fått klartecken från kinesiska myndigheter för att påbörja trafiken.

Redan i somras bad Tinajin Airlines om tre avgångar i veckan från Keflavík. Planen var att börja flyga mellan Keflavík och Wuhan nu i vinter. Trafiken kommer dock tidigast att komma igång under nästa år. Flygen kommer att mellanlanda i Bryssel eller Helsingfors.

Air China ska enligt Fréttablaðið undersöka möjligheterna att flyga mellan Peking och Keflavík med mellanlandning i Köpenhamn. Dessutom ska Beijing Capital Airlines också ha börjat undersöka förutsättningarna för trafik mellan Island och Kina.