torsdag 7 november 2019

Hótel Djúpavík kräver helårsväg till Árneshreppur

Gång på gång har löftena om en ny väg över Veiðileysuháls svikits. Nu begär Eva Sigurbjörnsdóttir och Héðinn Björn Ásbjörnsson att regeringen bygger en väg som är framkomlig året runt. Annars riskerar Árneshreppur att mista de sista invånarna. Då försvinner också ett av Islands märkligaste befolkade områden.

För tolv år sedan fick invånarna i Árneshreppur ett löfte om snöröjning som skulle hålla vägen till kommunen öppen även under vintern. Så blev det inte. När finanskraschen drabbade Island 2008 bröts löftet. Sedan dess har kommunen i regel varit avskuren från omvärlden mellan januari och mars.

Det avsnitt som oftast snöar igen och utsätts för flest laviner är passagen över Veiðileysuháls. Även där har investeringarna skjutits upp flera gånger. I den senaste infrastrukturplanen har 400 miljoner isländska kronor öronmärkts till 2022.

Men när kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson presenterade en plan som ska gälla fram till 2034 hade Veiðileysuháls ännu en gång lagts på is. Nu är planen - som dock inte har klubbats i alltinget än - att arbetena ska ske mellan 2024 och 2029.

Eva Sigurbjörnsdóttir är kommunchef i Árneshreppur. Sedan 1985 driver hon också Hótel Djúpavík där svärsonen Héðinn Björn Ásbjörnsson nu är hotellchef. De har länge tillhört de mest högljudda kritikerna till avsaknaden av investeringar i kommunen.

Båda har skrivit remissvar till Sigurður Ingi Jóhannssons förslag. Båda är också mycket kritiska till planerna på att låta arbetena dröja ytterligare. De beskriver vägen som avgörande för kommunens framtid.

Vid årsskiftet var bara 40 personer folkbokförda i Árneshreppur. Under vintern mer än halveras antalet bofasta. Om bygden ska ha några förutsättningar att överleva är det enligt Eva Sigurbjörnsdóttir nödvändigt med en ny väg. Hon skriver att kommunen annars riskerar att avfolkas - och då riskerar grannbygderna att dras med:
"Om vår trakt blir obebodd så rivs bygden upp och det dröjer inte länge innan Bjarnarfjörður, Kaldrananeshreppur och till och med Strandabyggð har blivit ytterkantsområden. Det skulle inte hedra detta lands myndigheter."
Héðinn Björn Ásbjörnssson skriver att Sigurður Ingi Jóhannssons förslag är skamligt. Han uppmanar alltingets ledamöter att gå samman för att rädda en av landets märkligaste områden. Han vänder sig särskilt till Gröna vänstern:
"Det skulle vara denna regerings under Gröna vänsterns ledning eviga skam om min gamla hembygd skulle ge upp under denna mandatperiod vilket är en reell möjlighet. ... Samtidigt gör vi inget annat än att tacka nej till bokningar från turister som vill uppleva Strandir i all sin vinterprakt."
Här kan du läsa mer om turerna kring en helårsväg till Árneshreppur.