söndag 24 november 2019

Kommun vill avliva änder så att de inte fryser ihjäl

Ett trettiotal änder i Fáskrúðsfjörður kommer att avlivas på tisdag om inte ägaren ordnar ett skjul åt fåglarna. Miljöchefen i kommunen Fjarðabyggð befarar att änderna - som redan har överlevt flera vintrar - kommer att frysa ihjäl. Ägaren planerar i stället själv att döda fåglarna för att inte behöva betala kommunen för avlivningen, skriver Morgunblaðið.

För fyra år sedan fick en invånare i Fáskrúðsfjörður på östra Island tillstånd att hålla änder. I dagsläget har han ett trettiotal fåglar. De håller i regel till vid stränderna i samhället.

Tidigare i år infördes nya regler för fjäderfä i Fjarðabyggð, den kommun där Fáskrúðsfjörður är en av tätorterna. De föreskriver att fåglar måste ha tillgång till ett skjul av lämplig storlek. Syftet är att de ska kunna söka skydd i oväder och låga temperaturer.

Kommunens miljöchef kontaktade ägaren och krävde åtgärder enligt de nya reglerna. Fristen för att göra något åt ändernas situation löper ut på tisdag.

Skälet till att Fjarðabyggð griper in är farhågor om att fåglarna riskerar att frysa ihjäl under vintern. Om ägaren inte gör något kommer fåglarna att avlivas.

Óðinn Magnason, som bor i Fáskrúðsfjörður, säger i Morgunblaðið att ägaren nu håller på att ordna en inhägnad vid stranden. Han tänker locka in änderna i inhägnaden. Därefter tänker han döda dem:
"Om han inte gör det själv gör kommunen det på hans bekostnad. ... Förklaringen är att fåglarna kan dö av köld eftersom det rör sig om husdjur som dock aldrig har varit inomhus."
Enligt Óðinn Magnason är det inte realistiskt att ägaren ska bygga något hus åt fåglarna. Han säger i Morgunblaðið att änderna är populära bland invånarna. Det är många som stannar till för att mata dem. Han hoppas att det går att hitta en lösning som innebär att fåglarna inte avlivas.

Ovan kan du se en film på änderna i Fáskrúðsfjörður.