
Det isländska Självständighetspartiet har under efterkrigstiden haft ungefär samma statsbärande roll som Socialdemokraterna i Sverige. Partiet har i regel varit i regeringsställning. Även om koalitioner har varit vanligare på Island så har Självständighetspartiet format politiken i de avgörande frågorna.
Inom Självständighetspartiet återfinns arkitekterna bakom fiskekvotsystemet, EES-anslutningen, jordbrukspolitiken och avregleringar. Och på ungefär samma sätt som i Sverige har partiföreträdare inte sällan gått vidare till tunga uppdrag inom både statsapparaten och näringslivet.
Det stora opinionsraset inträffade i samband med finanskraschen hösten 2008. Ett halvår senare tog Bjarni Benediktsson över som partiledare. Efter drygt tio år vid rodret har stödet fortsatt sjunka.
Än så länge sitter Bjarni Benediktsson någorlunda säkert. Kritiken från den äldre och konservativa falangen kring Morgunblaðiðs chefredaktör Davíð Oddsson blir dock allt skarpare i takt med att opinionssiffrorna sjunker. I kulisserna väntar utrikesministern Guðlaugur Þór Þórðarson som trolig efterträdare.
Guðlaugur Þór Þórðarson håller alltjämt en låg profil. Men om inte opinionsläget förbättras inför nästa val om knappt två år är det sannolikt att Bjarni Benediktsson blir utmanad på allvar. Själv skulle han sannolikt hellre se vice ordföranden Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir som efterträdare. En duell mellan henne och Guðlaugur Þór Þórðarson är på förhand oviss - även om han i dagsläget är favorit.
Den nya mätningen från MMR ger kritikerna ännu mer bränsle. Stödet för Självständighetspartiet sjunker till 18,1 procent - en nedgång med 3 procentenheter jämfört med den undersökning som gjordes för en månad sedan.
Siffran är den sämsta för Självständighetspartiet sedan MMR:s mätningar började för elva år sedan. Aldrig tidigare har stödet varit så lågt. Det tidigare bottenrekordet var 18,3 procent i september i år.
Näst största parti är nu Centerpartiet. Stödet ökar med 3,3 procentenheter till 16,8 procent. Det är Centerpartiets högsta siffra någonsin. Avståndet upp till Självständighetspartiet är nu inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen.
Socialdemokraterna backar med 2,1 procentenheter till 13,2 procent. Partiet tappar därmed också positionen som näst störst i landet.
Fyra partier är i det närmaste lika stora. Piratpartiet ökar med 1,9 procentenheter till 10,8 procent. Gröna vänstern får 10,6 procent - en uppgång med 0,9 procentenheter. Renässans förlorar 0,3 procentenheter till 9,7 procent. Och Framstegspartiet backar med 0,6 procentenheter till 9,4 procent.
För tredje mätningen i rad klarar Folkets parti femprocentsspärren till alltinget. Stödet är nu 6,3 procent, en tillbakagång med 1,7 procentenheter.
Störst utanför alltinget är Islands socialistparti med 3 procent, en uppgång med 0,4 procentenheter. Folkfronten får 0,8 procentenheter - en ökning med 0,7 procentenheter. Ljus framtid ökar med 0,3 procentenheter till 0,6 procent. Ingen säger sig sympatisera med Gryning - vilket innebär en tillbakagång med 0,3 procentenheter.
Stödet för trepartikoalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är 41,5 procent. Sedan förra mätningen har stödet för regeringen minskat med 0,7 procentenheter.
Här kan du läsa mer om opinionsläget.