fredag 29 november 2019

Politiker döms - rev upp pant för att inte förlora fastighet

Först pantsatte paret fastigheten i Kópavogur för 50 miljoner isländska kronor. Därefter avstod de från att betala av på lånet. När det bolag som var fordringsägare var på väg mot konkurs rev de upp affären så att de inte skulle förlora huset. Nu döms de att betala hela summan till konkursboet. En av dem är kommunpolitikern Guðmundur Gísli Geirdal - som inte tänker avgå.

Sedan 2014 har Guðmundur Gísli Geirdal representerat Självständighetspartiet i kommunfullmäktige i Kópavogur. Tillsammans med hustrun bor han i en fastighet i kommunen. Den har den senaste tiden blivit föremål för en tvist.

Den 15 januari 2017 skrev han ett pantbrev på 50 miljoner isländska kronor. Beloppet skulle betalas på 30 år med 5 procents ränta. Den första amorteringen skulle göras två månader senare - men varken då eller senare gjordes några avbetalningar.

Guðmundur Gísli Geirdal pantsatte alltså den fastighet som han ägde tillsammans med hustrun. Fordringsägare var Sælind, ett bolag inom fiskeindustrin som paret ägde ihop.

Ett drygt år senare - den 26 februari 2018 - återkallade paret pantbrevet. Bara tretton dagar senare gick Sælind i konkurs. Genom att återkalla pantbrevet kunde de undvika att fastigheten hamnade i konkursboet.

Men konkursförvaltaren reagerade på affären. Genom att återkalla pantbrevet undkom de också att betala de 50 miljonerna. Konkursförvaltaren valde därför att ta saken till domstol.

Nu river Héraðsdómur Reykjaness upp affären. Domstolen anser att det i praktiken rörde sig om en gåva från Sælind till paret vid en tidpunkt då de måste ha insett att bolaget var på väg mot konkurs. Genom att återkalla pantbrevet kunde de rädda fastigheten - men agerandet saknade stöd i lagen.

Paret döms att betala 50 miljoner isländska kronor plus ränta till konkursboet. De ska även stå för rättegångskostnader på drygt 1,2 miljoner.

Guðmundur Gísli Geirdal har sagt att han tänker överklaga domen. När uppgifterna om domen nådde medierna svarade han att han inte hade några planer på att avgå. Han ansåg inte att den hade något att göra med hans uppdrag som kommunpolitiker i Kópavogur.

När domen föll hade Guðmundur Gísli Geirdal inte informerat några andra kommunpolitiker - varken inom Självständighetspartiet eller något annat parti i fullmäktige. Än så länge har inte partiet kommenterat domen.

Här kan du läsa domen i sin helhet.