lördag 23 november 2019

Så har glaciären Snæfellsjökull smält sedan 1910

Foto: Nasa/USGS/Ingibjörg Jónsdóttir
Snæfellsjökull kan försvinna inom de närmaste årtiondena. Klimatförändringarna gör att det är på allt högre höjder som det finns kvar snö när hösten kommer. Om den globala uppvärmningen fortsätter kommer avsmältningen från glaciären att gå allt snabbare. Forskaren Ingibjörg Jónsdóttir har nu tagit fram en bild som visar utvecklingen från 1910, rapporterar Morgunblaðið.

Med en topp på 1 446 meter är Snæfellsjökull Islands åttonde högsta glaciär. Avsmältningen går fort. Istäcket på toppen kan vara borta redan år 2050. Då mister också västra Island en av landsdelens främsta geografiska kännetecken.

Ingibjörg Jónsdóttir är docent i geografi vid Háskóli Íslands. Hon berättar i Morgunblaðið att hon utifrån en skiss som generalstaben gjorde 1910 har jämfört glaciärens utbredning med en satellitbild från den 30 september i år.

Skillnaden är stor. Även om den 109 år gamla skissen inte är helt exakt visar den ändå hur klimatförändringarna har påverkat Snæfellsjökull under det senaste dryga århundradet.

Snögränsen på västra Island flyttar sig allt högre upp. Nu krävs det en höjd på 1 100 till 1 400 meter över havet för att det ska ligga kvar någon snö efter sommaren när hösten kommer. Eftersom Snæfellsjökull inte är högre än 1 446 meter innebär det att de stigande temperaturerna gör det omöjligt för glaciären att växa. I stället kommer den att fortsätta smälta.

Här kan du läsa mer om Snæfellsjökull.