söndag 3 november 2019

Skämtar om att bränna ned Ikeas julbock på Island


De två senaste jularna har julbocken utanför Ikeas varuhus i Garðabær överlevt. Nu vill personerna bakom Instagramkontot Íslensk memes sätta stopp för det. De uppmanar på Facebook islänningar att samlas den 1 december för att tillsammans bränna julbocken. Men det rör sig om ett skämt i samma anda som stormningen av Area 51.

I år är det tionde gången som Ikea sätter upp en julbock vid varuhuset i Garðabær. Inredningsjättens försök att göra svensk jultradition till isländsk mötte inledningsvis en hel del hinder - i form av brandstiftare och oväder. Första gången som den inte blåste omkull i en storm eller brann upp efter att någon tänt eld på den var 2014.

Mest dramatiskt var det 2016. Även det året föll julbocken offer för brandstiftare. Tre personer kunde gripas direkt efter dådet. De dömdes senare till att betala 150 000 isländska kronor var i böter.

Men de två senaste åren har julbocken överlevt. Nu vill alltså personerna bakom Íslensk memes ändra på det. Planerna ska dock tas med en nypa salt. Det rör sig om ett skämt enligt samma modell som stormningen av Area 51, en påhittad plan för att ta sig in på den amerikanska basen som snabbt blev viral.

Utgångspunkten är att brandstiftarna inte kan stopps om de är tillräckligt många. Enligt planen ska de samlas på Bónus parkeringsplats på Kauptún i Garðabær vid midnatt den 1 december. Därefter ska de promenera till julbocken.

Enligt angreppsplanen ska den första gruppen bestå av alla som heter Guðrún - vilket är Islands vanligaste kvinnonamn. De ska springa runt stängslet kring julbocken för att förvirra väktarna. I den andra gruppen finns alla som heter Jón - vilket är Islands vanligaste mansnamn. De ska springa i motsatt riktning för att göra väktarna än mer konfunderade.

I den tredje gruppen ingår alla som heter Kristín och Kristófer. De ska klättra över stängslet - Kristín med en tändsticka och Kristófer med en tändare. Kristófer ska tända på Krístins tändsticka. Den fjärde och sista gruppen består av alla deltagare som heter något annat. De ska följa utvecklingen från parkeringsplatsen.

Här kan du läsa mer om domen mot de tre bockbrännarna.