söndag 22 december 2019

Femtio personer firar jul på Grímsey i år

Bara elva personer bor på Grímsey nu i vinter. Och när vinterns första riktiga oväder drog in över norra Island fanns bara sju personer på ön. Men över julen får Grímsey tillfälligt betydligt fler invånare. Om inte ett oväder stoppar flygtrafiken kommer närmare femtio personer att vistas på ön, skriver Morgunblaðið.

De senaste åren har stora fiskekvoter sålts från Grímsey. Därmed har arbetstillfällena på Islands nordligaste utpost i Atlanten blivit allt färre. Skolan har stängts eftersom eleverna är för få. Och den enda butiken på Grímsey kämpar ständigt för att överleva.

I år är det bara elva personer som är bofasta på Grímsey under vintern. Det är troligen det lägsta antalet invånare sedan ön befolkades under medeltiden. Situationen är så allvarlig att många nu befarar att de sista bofasta kommer att försvinna och att ön endast kommer att vara bebodd under somrarna.

Ännu färre fanns på ön när vinterns första riktiga storm drog in över Island tidigare i december. Då var det bara sju personer på hela Grímsey.

Men till julen får ön ett tillfälligt tillskott. Öbon Svafar Gylfason säger i Morgunblaðið att många som flyttat från Grímsey väljer att återvända under storhelgerna. Han räknar med att närmare femtio personer tillbringar julen på ön:
"Då kommer människor hem i större utsträckning. De är här över julen och nyårsskiftet och reser sedan tillbaka. Utflyttade Grímseybor och så."
Men det kan bli färre. I dag har Veðurstofa Íslands utfärdat en gul varning för större delen av landet. På norra Island kommer det att blåsa storm samtidigt som det snöar ymnigt. Sikten kommer att vara dålig.

Svafar Gylfason berättar i Morgunblaðið att ett tiotal personer väntas anlända till ön med flyg från Grímsey i dag. Vädret kan dock göra det omöjligt att landa på ön:
"Man får bara hoppas att det blir möjligt att flyga."
Här kan du läsa mer om utvecklingen på Grímsey.