måndag 9 december 2019

Fiskeminister granskas för band till skandalbolag

Fiskeminister Kristján Þór Júlíussons lämplighet ska granskas efter ett initiativ från tre oppositionspolitiker. När han tillträdde lovade han att han inte skulle delta i beslut med koppling till Samherji - ett bolag han har starka band till. Trots uppgifter om mutor och penningtvätt från bolaget har han aldrig betraktat sig som olämplig.

När Stundin och RÚV avslöjade att Samherji betalat mutor och tvättat pengar för att komma över fiskekvoter i Namibia valde fiskeminister Kristján Þór Júlíusson att ringa vd:n Þorsteinn Már Baldvinsson. Syftet var att höra hur han mådde.

Kristján Þór Júlíusson och Þorsteinn Már Baldvinsson är barndomsvänner. I nitton år var Kristján Þór Júlíusson styrelseordförande för Samherji. Sedan han valdes in i alltinget har han fortsatt jobba för bolaget.

I Västfjordarna är duon i det närmaste ökänd. När Samherji växte genom att köpa upp konkursmässiga företag på landsbygden och ta med sig kvoterna skaffade sig bolaget ett rykte som hårdfört. Det omdömet gällde inte minst Þorsteinn Már Baldvinsson.

Kristján Þór Júlíusson satt på två stolar när Samherji 1997 köpte rederiet Hrönn i Ísafjörður. Samtidigt var han styrelseordförande för Samherji. Þorsteinn Már Baldvinsson lovade att ägarbytet inte skulle ha några konsekvenser för Hrönn. Två år senare svek han löftet och överenskommelsen med den tidigare ägaren av Hrönns nya trålare. Både båten och fiskekvoterna försvann från Ísafjörður.

Försvunnit hade då redan Kristján Þór Júlíusson. Han fick jobb som kommunchef i Akureyri, den stad där Samherji har sitt huvudkontor. Det var också i den regionen som fiskekvoten på 2 000 ton torsk som bolaget fick med sig från Ísafjörður hamnade. Kristján Þór Júlíusson slutade som styrelseordförande 1998.

När Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet bildade regering efter valet 2017 utsågs Kristján Þór Júlíusson till fiske- och jordbruksminister. Han sade då att han skulle pröva sin lämplighet varje gång det dök upp en fråga som rörde Samherji. Hittills har han inte meddelat att han skulle ha gjort någon sådan prövning - och han har heller inte betraktat sig som olämplig.

Regeringens svar på skandalen kring Samherji var att föreslå ökad transparens för bolag som har stora fiskekvoter. Förslaget var en direkt konsekvens av avslöjandena om hur Samherji enligt RÚV och Stundin mutat sig till kvoter för taggmakrill i Namibia och tvättat pengar i skatteparadis för att ta hem vinster och betala ut löner.

Kristján Þór Júlíusson var en av de ministrar som skulle arbeta med planen. Han har också varit med på en rad regeringssammanträden där Samherji diskuterats. Inte heller här ansåg han att banden till Samherji gjorde honom olämplig. Under en frågestund i alltinget i november sade han att han aldrig ifrågasatt sin lämplighet i några beslut.

Han har också backats upp av de tre regeringspartiernas ledare. De har avvisat krav på oppositionen på att han tillfälligt borde lämna sin post medan utredningen av Samherjis verksamhet i Namibia pågår.

En annan fråga gäller maxtaket på ett bolags andel av de totala fiskekvoterna. Samherji har i utlandet presenterat sig som att Síldarvinnslan, som till 45 procent ägs av Samherji, skulle vara inlemmat i koncernen - något som skulle innebära att den tillåtna gränsen passerats. Samma sak gäller om Útgerðarfélag Akureyringa och Gjögur räknas in i koncernen. Dessutom brukar Samherji internationellt hävda att bolaget är Islands största fiskeföretag - och det är bara sant om andra bolag inkluderas i koncernen.

Även här har Þórhildur Sunna Ævarsdóttir efterlyst information om hur Kristján Þór Júlíusson resonerat när han tagit ställning till olika politiska beslut.

Nu ska Kristján Þór Júlíussons syn på sin egen lämplighet granskas. Initiativet kommer från alltingets grundlags- och tillsynsnämnd. Majoriteten - alltså regeringspartiernas företrädare - röstade emot förslaget. Men för att driva igenom en granskning krävs bara tre röster. Piratpartiets Þórhildur Sunna Ævarsdóttir, Socialdemokraternas Guðmundur Andri Thorsson och politiske vilden Andrés Ingi Jónsson sade ja.

Majoriteten röstade alltså nej. De ansåg att Kristján Þór Júlíusson först borde kallas inför nämnden för att svara på frågor. Därefter kunde ledamöterna besluta om att inleda en granskning.

De tre oppositionspolitikerna ville inte invänta en sådan utfrågning. Kristján Þór Júlíusson är inte heller skyldig att komma till nämnden.

Oppositionen var inte enig. Centerpartiets Þor­steinn Sæ­munds­son motsatte sig inte bara genomlysningen. Han förklarade också att han inte hade förtroende för Þórhildur Sunna Ævarsdóttir. Därefter lämnade han sammanträdet.

Det som nu ska granskas är alltså hur Kristján Þór Júlíusson bedömer sin egen lämplighet. Oppositionspolitikerna vill få besked om hur hans egen prövning går till och vilka kriterier han använder.

Trots att Þórhildur Sunna Ævarsdóttir är nämndens ordförande och dessutom står bakom initiativet kommer hon inte att leda granskningen. Regeringspartiernas ledamöter anser nämligen att hon redan har bildat sig en åsikt i frågan. Arbetet kommer i stället att ledas av Framstegspartiets Líneik Anna Sævarsdóttir.

Här kan du läsa mer om skandalen kring Samherji.