
I fredags dök demonstranter upp vid närings- och innovationsdepartementet i Reykjavík. De hävdade att de ägnade sig åt rengöring från korruption. Det som behövde städas bort var just fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíussons kopplingar till Samherji. De satte enligt Morgunblaðið bland annat upp band där det förkunnades att departementet stängts på grund av korruption.
Kristján Þór Júlíusson har dragits in i korruptionsskandalen kring Samherji. I november avslöjade Stundin och RÚV hur den isländska fiskejätten tros ha mutat sig till värdefulla fiskekvoter i Namibia. Bolaget misstänks samtidigt ha ägnat sig åt penningtvätt. Samherjis agerande utreds nu av åklagare. I Namibia har skandalen redan lett fram till flera åtal mot ministrar och andra ansvariga.
Avslöjandena om Samherjis verksamhet i utlandet har fortsatt. Stundin kunde nyligen rapportera att bolaget ska ha tagit på sig att betala en marockansk parlamentarikers skatteskuld på omkring 30 miljoner isländska kronor. I utbyte skulle Samherji få fiskekvoter. Stundin kunde även berätta att Samherji gjort affärer med diktatorer i Venezuela och Kuba.
Hans första reaktion på avslöjandena var att ringa sin barndomsvän Þorsteinn Már Baldvinsson, Samherjis vd och storägare. Kristján Þór Júlíusson ville främst veta hur han mådde. Kritiker har beskrivit agerandet som typiskt för en isländsk korruptionskultur där det snarare är förövarna än offren som får sympati.
Skandalen satte åter fingret på Kristján Þór Júlíussons band till Samherji. Han har jobbat åt bolaget, fått bidrag till valkampanjer och suttit i styrelsen i nitton år. När han tillträdde som fiske- och jordbruksminister sade han att han skulle pröva sin lämplighet vid varje tillfälle då ett beslut rörde Samherji. Hittills har han inte ansett sig olämplig eller jävig en enda gång.
Minoriteten i alltingets grundlags- och tillsynsnämnd har nu tvingat fram en granskning av Kristján Þór Júlíussons lämplighet. De vill bland annat veta hur han har hanterat tidigare beslut när det funnits en koppling till Samherji. Initiativet möttes av hård kritik från regeringspartierna som ansåg att han först själv borde få besvara nämndens frågor.
Men nu backar han alltså för första gången. Under regeringssammanträdet i fredags meddelade Kristján Þór Júlíusson att han var jävig i fyra fall som gällde Samherji. Det rörde beslut om tillstånd för fiskodlingar och ett överklagande av en anmärkning utfärdad av Fiskistofa. Det gällde dessutom ett beslut från Fiskistofa riktat mot Útgerðarfélag Akureyringa, ett bolag som kontrolleras av Samherji.
De här frågorna kommer i stället att hanteras av kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson.
Tidigare har demonstranter vid upprepade tillfällen uppmanat Kristján Þór Júlíusson att avgå. Trots fredagens beslut anser oppositionspolitiker att han inte gjort tillräckligt. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, ledare för Renässans, säger till RÚV att han i dagsläget inte kan fungera som fiskeminister:
"Regeringen var tvungen till att ta något steg. Men det andra är att huvudsaken är att skapa förtroende och trovärdighet för fiskepolitiken för vår gemensamma resurs på längre sikt. Som jag säger så verkar det här vara en nödreaktion och en bortförklaring."
Þórhildur Sunna Ævarsdóttir, alltingsledamot för Piratpartiet, var den som tog initiativ i grundlags- och tillsynsnämnden till granskningen av Kristján Þór Júlíusson. Hon säger till RÚV att statsminister Katrín Jakobsdóttir borde agera för att kunna återupprätta förtroendet för den minister som ansvarar för fiskepolitiken:
"Det att han bara tänker avstå från dessa mycket avgränsade myndighetsbeslut men inte större beslut som gäller fisket som helhet och de största aktörerna inom fisket syftar inte till att skapa förtroende."Oddný G. Harðardóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna, anser inte heller hon att Kristján Þór Júlíusson just nu kan fungera som fiskeminister. Hon säger till RÚV att alla beslut som gäller fisket i viss mån också gäller Samherji:
"Jag tycker att det här utspelet är ganska ömkligt sett till den position som regeringen och fiskeministern befinner sig i."
Själv säger Kristján Þór Júlíusson till RÚV att han inte är olämplig som fiskeminister. Han anser att han nu gör det han lovade när han tillträdde - att pröva sin egen lämplighet vid varje enskilt beslut. Han säger till Vísir att avgångskraven mot honom är en del i ett politiskt spel:
"Vi hör det till exempel från oppositionen som diskuterar det här med stor intensitet. Det är först och främst politik. Det finns inget nytt gällande min lämplighet kopplad till Samherji sedan år 2017 då jag gjorde det här uttalandet. Jag frågar var alla dessa röster har varit all den tiden. Det finns inget nytt i frågan. Inte ett endaste dugg."Men Eiríkur Bergmann Einarsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Bifröst, säger till RÚV att fiskeministerns kopplingar till Samherji gör saken mer komplicerad än så:
"Hans problem är naturligtvis att företagets aktivitet är så stor och vidsträckt att det berör mycket fler av departementets områden än vad som här sätts inom parentes. Jag är inte helt säker på att det här slutgiltigt löser problemet för honom. I praktiken finns det få exempel på hur vänskaps- och intresseband på ett så avgörande sätt berör en så stor kärna av departementets verksamhet."Här kan du läsa mer om skandalen kring Samherji.