torsdag 26 december 2019

Första förlossningen på sjukhuset i Húsavík på fem år

En 500 meter bred lavin blockerade vägen till Akureyri. Paret Elena och Kostas Ernst fick därför ta sig till sjukhuset i Húsavík när det var dags att föda en flicka. Förlossningen blev den första på orten på fem år. De fick assistans av läkare och pensionerade barnmorskor som ryckte ut för att hjälpa till, berättar Morgunblaðið.

På kvällen den 20 december föll en 500 meter bred lavin över vägen vid Ljósavatnsskarð. Ringvägen mellan Akureyri och Mývatn stängdes i väntan på att det skulle bedömas vara säkert att ploga sträckan. Så länge som vägen var oframkomlig var det också omöjligt att ta sig med bil från Húsavík till Akureyri.

I Húsavík väntade paret Elena och Kostas Ernst ett barn. Han berättar i Morgunblaðið att familjen av vänner fick besked om att vägen var oframkomlig på grund av en lavin. Efter att ha ringt sjukhuset i Akureyri stod det klart att de var hänvisade till det betydligt mindre sjukhuset på hemorten. Där finns ingen förlossningsavdelning - något som gjorde honom lite stressad:
"Det fanns två läkare på plats men ingen förlossningsläkare och samtidigt två barnmorskor som jag faktiskt tror var pensionerade. Allt gick mycket snabbt och förlossningen gick bra i sig. Vi kom vid åttatiden och runt klockan nio hade barnet kommit till världen. Alla skötte sig mycket bra."
Förlossningen var den första i Húsavík på fem år. I vanliga fall hänvisas blivande föräldrar till sjukhuset i Akureyri.