måndag 16 december 2019

Isländsk mediejätte växer när Fréttablaðið köper DV

Mediekoncernen Torg - som ger ut Fréttablaðið - köper veckotidningen och nyhetssajten DV. Om affären godkänns av konkurrensmyndigheten betyder det att bolaget växer till en jätte på den isländska mediemarknaden. Syftet med köpet är bland annat att bli starkare på nätet. Priset för affären är inte känt.

Fréttablaðið är Islands största dagstidning. Den gratisutdelade tidningen läses av en dryg tredjedel av befolkningen. Fréttablaðið ingår i koncernen Torg där investeraren Helgi Magnússon är storägare. Sedan han tog över har tidningen fått en ny redaktionell policy som i praktiken förespråkar EU-medlemskap samt ny fiske- och jordbrukspolitik.

Som chefredaktörer valde Helgi Magnússon två personer med ytterst begränsad erfarenhet från mediebranschen: Davíð Stefánsson och Jón Þórisson.

Nyligen slussades tv-kanalen Hringbraut in i Torg. Den affären godkändes av konkurrensmyndigheten Samkeppniseftirlitið eftersom bolaget var konkursmässigt. Hringbraut gjorde förra året en förlust på 76 miljoner isländska kronor.

Nu kommer alltså nästa förvärv. Torg köper DV - en tidning som utkommer en gång i veckan - och nätupplagan. I den senare ingår även webbplatserna Eyjan, 433, Bleikt och Pressan. I affären ingår också tidningens arkiv. För att köpet ska bli verklighet måste det enligt Fréttablaðið godkännas av Samkeppniseftirlitið.

DV ges ut av Frjáls fjölmiðlun. Bolaget gjorde förra året en förlust på 240 miljoner isländska kronor. Under årets första fyra månader förlorade Frjáls fjölmiðlun ytterligare 43,6 miljoner.

Frjáls fjölmiðlun ägs i sin tur av bolaget Dalsdalur. Där är advokaten Sigurður G. Guðjónsson ensam ägare. Få tror dock att det är han själv som är den verkliga ägaren. I stället fungerar han sannolikt som bulvan för en penningstark ägare som inte vill skylta med sitt innehav. Sigurður G. Guðjónsson har inte på egen hand haft råd att köpa eller driva bolaget.

När Frjáls fjölmiðlun köpte titlarna i september 2017 var även det en affär som omgavs av frågetecken. Säljare var Pressan - en koncern där Björn Ingi Hrafnsson var storägare. När konkursen stod för dörren gjorde han en rad ommöbleringar inom bolaget med syftet att själv undkomma ansvar för några skulder. Genom att själv sitta kvar i bolagsstyrelsen kunde han i praktiken blåsa de nya ägarna på det de trodde sig ha köpt.

Sigurður G. Guðjónsson säger i Morgunblaðið att ett av Torgs syften med köpet är att bli starkare på nätet. Fréttablaðiðs egen sajt lanserades först efter att Vísir - som är en av Islands största webbplatser - såldes till en annan ägare. Hittills har den inte varit i närheten av att nå samma trafiknivåer som de viktigaste konkurrenterna:
"DV är tredje största mediet på nätet. Det är mycket eftertraktansvärt för ett företag som inte har nått framgång där."
Han vill inte uttala sig om prislappen för affären. Om den får klartecken blir Torg den enda isländska mediekoncernen som både ger ut tryckta tidningar, finns på nätet och sänder tv.

Jóhanna Helga Viðarsdóttir, vd för Torg, säger i Morgunblaðið att hon hoppas att affären ger ökad ekonomisk stabilitet för de titlar som i dag tillhör Frjáls fjölmiðlun. Hon säger till Vísir att DV kommer att flytta in i Torgs lokaler i centrala Reykjavík. Planen är att DV ska fortsätta att komma ut som tidigare. Hon vill inte säga något om eventuella nedskärningar bland DV:s personal.

Här kan du läsa mer om mediemarknaden på Island.