söndag 8 december 2019

Isländska artister uppmanar till bojkott mot DV

Aron Can, Auður, GDRN och Herra Hnetusmjör var några av de isländska artister som fick sina hemadresser publicerade i DV i fredags. Nu uppmanar flera av artisterna till en bojkott av tidningen. Flera av dem har dessutom publicerat artikelförfattaren Lilja Katrín Gunnarsdóttirs adress och telefonnummer i sociala medier.

I en artikel i fredagens DV signerad chefredaktören Lilja Katrín Gunnarsdóttir publiceras uppgifter om en rad unga isländska artister. Auður, Aron Can, Herra Hnetusmjör, Young Karin, GDRN, Bríet, Birgir Hákon, Una Schram, Flóni och Birnir finns bland de artister som nämns i texten - med bilder på deras bostäder, gatuadress, boyta, taxeringsvärde och hyra.

Lilja Katrín Gunnarsdóttir konstaterar i artikeln att många av artisterna bor kvar i föräldrahemmet. På förstasidan talas det om att de bor kvar på mammas hotell.

Flera av de berörda artisterna har reagerat starkt på publiceringen. De vänder sig mot att DV publicerar hemadresser. Nu uppmanar flera av dem till bojkott mot tidningen. I sociala medier använder de hashtaggen #sorpmiðill, skräpmedium. Rapparen Birgir Hákon har dessutom uppmanat sina följare att ringa Lilja Katrín Gunnarsdóttir och säga vad de tycker om artikeln.

Enligt DV hyrde Birgir Hákon en villa på 300 kvadratmeter i Mosfellsbær. I själva verket hyrde han bara en del av huset - närmare bestämt 70 kvadratmeter.

Just Birgir Hákon, Herra Hnetusmjör och skådespelaren Aron Már Ólafsson - som inte själv nämndes i artikeln - har i sociala medier publicerat en bild på vad de trodde var Lilja Katrín Gunnarsdóttirs bostad i Reykjavík och hennes telefonnummer.

Men Lilja Katrín Gunnarsdóttir har flyttat. I stället är det nu Bóel Guðlaugardóttir som bor i samma lägenhet. När hon i går firade sin 30-årsdag kastades det ägg på huset. Hon säger i Fréttablaðið att hon därefter kontaktade artisterna genom Instagram för att få dem att avpublicera inläggen för att få stopp på äggkastningen.