måndag 16 december 2019

Jordskalv fortsätter att skaka sydvästra Island

Illustration: Veðurstofa Íslands
Flera kraftiga jordskalv inträffade i går kväll nära Fagradalsfjall på sydvästra Island. De största skalven kändes i bland annat Reykjavík och Keflavík. Bara under söndagen skedde över 400 jordskalv i området. De två största uppmättes bägge till 3,6 och ägde rum med bara nio minuters mellanrum.

Strax efter klockan sju i går morse började en jordskalvssvärm sydost om Fagradalsfjall, ett berg beläget mellan Grindavík och Kleifarvatn. Klockan 7.59 inträffade ett jordskalv med en magnitud på 3,5. Det skalvet kändes från Grindavík i väster till Hella i öster. Veðurstofa Íslands fick också flera rapporter från Reykjavík om att skalvet känts där.

Jordskalvssvärmen fortsatte under söndagen men avtog i intensitet under eftermiddagen. Redan då hade ett par hundra skalv inträffat på några få timmar.

Intensiteten ökade under kvällen. Inom loppet av en halvtimme skedde fem jordskalv som alla hade en magnitud på minst 3. Klockan 19.48 inträffade ett skalv som uppmättes till 3,6. Det skalvet kom efter några lugna timmar i området. Ett lika kraftigt skalv skedde nio minuter senare. Det följdes av ett skalv på 3,4 och två på 3.

Kring midnatt inträffade ytterligare några större skalv. Ett hade en magnitud på 3,2 medan två uppmättes till 3.

De största skalven kändes i bland annat Grindavík, Reykjavík, Keflavík och Akranes.

I samband med de stora skalven skedde en lång rad efterskalv. Enbart under gårdagen inträffade totalt över 400 jordskalv i området.

Aktiviteten fortsatte under natten och måndagsmorgonen. Mellan midnatt och klockan åtta på morgonen inträffade drygt 150 skalv i området. Inom loppet av ett dygn skedde alltså totalt över 550 skalv vid Fagradalsfjall.

Jordskalv är mycket vanliga i regionen. I området finns också flera vulkaniska system. Inget tyder dock på att jordskalvssvärmen skulle ha något samband med nära förestående vulkanisk aktivitet.

Här kan du läsa mer om gårdagens jordskalv.