tisdag 24 december 2019

Kassler vanligaste rätten på Island på julafton

Kassler fortsätter att vara den i särklass vanligaste huvudrätten på julafton. Men kassler är inte riktigt lika populärt på Island som det var tidigare. I stället är det allt fler som väljer vegetariskt. Julmat utan kött eller fisk förekommer oftare bland unga islänningar och bland personer bosatta i huvudstadsregionen. Det visar en undersökning utförd av MMR.

I tio års tid har MMR frågat islänningar om vad som hamnar på tallriken på julafton. Det isländska julfirandet brukar börja klockan 18. Ett givet inslag i firandet är en middag. Under dessa tio år har kassler haft en ohotad ställning som den populäraste maträtten.

I år är det 46 procent som väljer kassler. Även om nästan hälften av islänningarna föredrar kassler så är det den lägsta andelen under dessa tio år. Sedan förra julen har andelen som äter kassler till huvudrätt minskat med 3 procentenheter.

Näst populärast är lamm och ripa med 9 procent var följt av kalkon med 8 procent, nötkött med 6 procent och vegetariskt med 4 procent. Förändringarna från år till år är små - men aldrig tidigare har det varit så många som ratat kött och fisk på julafton.

Kasslerns popularitet är ganska jämnt fördelad - men det är vanligare att servera kassler på landsbygden än i huvudstadsregionen. Lamm är också vanligare utanför storstäderna. I huvudstadsregionen bjuds det oftare på ripa, kalkon och nötkött.

Vegetariskt är något av en vattendelare. Dubbelt så många kvinnor som män äter växtbaserat. Och det är framför allt islänningar i åldern 18 till 29 år och personer bosatta i huvudstadsregionen som nobbar kött och fisk.

Mest traditionella är Centerpartiets väljare där 58 procent äter kassler. Framstegspartiets starka stöd på landsbygden märks i valet av huvudrätt - hela 22 procent föredrar lammkött. Ripa är dyrt - och det är därför kanske ingen slump att det inom Självständighetspartiet, som har många välbeställda väljare, är 14 procent som serverar ripa. Bland Gröna vänsterns sympatisörer är det 18 procent som bjuder på ripa.

Grönsaksrätter går bäst hos Socialdemokraternas och Piratpartiets anhängare. Där är det 12 respektive 11 procent som lagar vegetariskt till huvudrätt på julafton.

Här kan du läsa mer om islänningarnas val av mat på julaftonskvällen.