onsdag 25 december 2019

Majoritet islänningar äter rökt lammkött på juldagen

Två av tre islänningar äter hangikjöt, varmrökt lammkött, till huvudrätt på juldagen. Trots att traditionen med rökt lamm är mycket stark minskar den i popularitet. Det näst populäraste alternativet är kassler. Annat lammkött, kalkon och vegetariskt finns också på ganska många tallrikar i dag. Det visar en undersökning från MMR.

Den typiskt isländska julmaten består av kassler till huvudrätt på julafton och hangikjöt, varmrökt lamm, på juldagen. Traditionen är kanske inte riktigt lika stark som tidigare. Ändå är bägge de i särklass populäraste rätterna på respektive dag. Och det rökta lammets ställning är starkare.

I dag serverar 68 procent av islänningarna varmrökt lammkött som huvudrätt. Det är en minskning med 1 procentenhet sedan julen 2018. Dessutom är det den lägsta siffran sedan 2010 då MMR började fråga om matvanorna på juldagen.

Kassler är alltså vanligast på julafton. Vissa äter dock kassler - antingen som rester eller för första gången under julhelgen - på juldagen. Det är 8 procent som föredrar kassler, en nedgång med 1 procentenhet.

Intresset för kalkon och annat lammkött än hangikjöt ligger kvar på 4 procent. Ökar gör andelen islänningar som äter vegetariskt. I dag är det 4 procent som bjuder på något växtbaserat till huvudrätt - en uppgång med 1 procentenhet.

Även på julafton var det 4 procent som åt något växtbaserat. Det skulle kunna betyda att lika många av islänningarna är vegetarianer eller veganer.

Det är 3 procent som föredrar nötkött - en ökning med 1 procentenhet.

Hangikjöt äts oftare på landsbygden, av pensionärer och av män. Kassler går också hem bland män - men är i övrigt populärare i huvudstadsregionen och bland unga islänningar. Vegetariskt är betydligt vanligare bland kvinnor, personer i åldern 18 till 29 år och i huvudstadsregionen.

Mest förtjusta i hangikjöt är Framstegspartiets väljare. Kassler är populärast hos sympatisörer till Piratpartiet. Bland Piratpartiets anhängare finns också den största andelen som äter vegetariskt på juldagen.

Här kan du läsa mer om islänningarnas matvanor på juldagen.