onsdag 4 december 2019

Nytt värmerekord på Island i december

Ett nytt värmerekord sattes i Kvísker i måndags. Då steg temperaturen till hela 19,7 grader - en värme som är sällsynt till och med under somrarna. Rekord slogs på över 200 platser i landet. Nästan lika höga temperaturer som i Kvísker uppmättes i bland annat Bakkagerði i Borgarfjörður eystri och i Vestdalur i Seyðisfjörður.

Den högsta temperaturen i december har stått sig sedan 2001. Då var det 18,4 grader vid Sauðanesviti på norra Island den 14 december. Det var också det närmaste som temperaturen har kommit 20 grader vid den tiden på året. I november har värmen tidigare nått 20 grader.

Den gränsen nåddes inte i måndags. Men i Kvísker i Öræfi på södra Island var det nära. Där steg temperaturen till 19,7 grader under kvällen. Aldrig tidigare har det varit så varmt i landet i december.

Kvísker är en av Islands regnigaste platser. Det är också en plats med förhållandevis höga medeltemperaturer - något som snarare beror på ett milt klimat runt hela året snarare än regelbundna värmeböljor. Rekordet för Kvísker var från den 9 december 2010.

Men det var inte bara i Kvísker som det var ovanligt varmt. I Bakkagerði i Borgarfjörður eystri var det 19 grader och i Vestdalur i Seyðisfjörður var det 18,7 grader.

Rekordnoteringar gjordes på över 200 platser i landet. Det var till exempel 15,5 grader i Akureyri, 13,5 grader i Blönduós och 12,4 grader i Grímsstaðir á Fjöllum. Även på det isländska höglandet registrerades temperaturer över tio grader.

Efter en helg med ganska låga temperaturer slog det under måndagen om till en rejäl värmebölja i hela landet. Värmen höll i sig under tisdagen. På många platser var det dessutom både regnigt och blåsigt med stora mängder nederbörd och hårda vindar.

I Kvísker föll 35,5 millimeter regn i går. Blåsigast på låglandet var det vid fyren på Hornbjarg med 27,3 meter i sekunden.

Siffrorna är än så länge preliminära och har inte granskats av Veðurstofa Íslands. De kan alltså komma att redigeras något.