tisdag 31 december 2019

Offentliga toaletter stänger i Reykjavík efter avtalsbrist

Sju offentliga toaletter i Reykjavík stängs den 1 januari. Kommunen har ännu inte kommit överens med någon som ska sköta toaletterna. Så länge som frågan inte är löst kommer toaletterna att förbli stängda. Kommunen håller nu på att ta fram ett anbudsunderlag. Det dröjer åtminstone ett par månader in på 2020 innan de kan öppnas på nytt.

I snart tjugo år har företaget E Hermannsson skött om kommunens offentliga toaletter i Reykjavík. Just nu finns det sju sådana toaletter på olika platser i centrum. Varje år används de av omkring 100 000 personer.

Men i morgon stängs toaletterna. Och det kommer att dröja åtminstone ett par månader innan de kan öppnas på nytt.

Kommunens avtal med E Hermannsson löpte ut den 30 juni 2018. Sedan dess har det förlängts provisoriskt på halvårsbasis. Nu stoppar regelverket kommunen från fortsatta förlängningar.

Kostnaden för kommunen är omkring 40 miljoner isländska kronor om året. Avgifterna för att använda toaletterna täcker alltså inte kostnaderna. Beloppet är så stort att kommunen är skyldig att ta in anbud på uppdraget.

Ett anbudsunderlag var på väg att skickas ut i oktober. Det drogs enligt ett pressmeddelande från kommunen tillbaka efter synpunkter på villkoren. Kommunen har ännu inte uppdaterat underlaget.

Kommunen vidtar inga särskilda åtgärder när de offentliga toaletterna stängs i morgon. Kommunen hänvisar till de toaletter som finns i olika kommunala inrättningar.