torsdag 12 december 2019

Sönderblåsta rutor och avblåsta tak i ÁrneshreppurI över ett dygn blåste det storm eller mer i Árneshreppur. På flygplatsen i Gjögur nådde vindarna som mest 40 meter i sekunden i byarna. Ett stort antal fönsterrutor på Finnbogastaðaskóli krossades under ovädret. Taket blåste av Valgeirsstaðir. Eftersom vägen till kommunen är oframkomlig är det oklart när skadorna kan åtgärdas.

Strandir var en av de regioner som drabbades först och värst av veckans oväder. I Gjögur i Árneshreppur började det blåsa storm vid 7-tiden i tisdags. Som mest blåste det 40 meter i sekunden i byarna. Först ett drygt dygn senare mojnade vindarna något - men nådde alltjämt stormstyrka i byarna.

Hela Árneshreppur blev utan ström. Under torsdagseftermiddagen hade övriga delar av Västfjordarna fått tillbaka strömmen. Vägen till Árneshreppur är oframkomlig efter snöovädret. Det är osäkert när den kan plogas. Så länge som det blåser så kraftigt är det svårt att hålla den öppen.

De materiella skadorna var omfattande. Finnbogastaðaskóli i Trékyllisvík fick nyligen nya fönster. Ett stort antal rutor krossades under ovädret. Vid den närliggande prästgården i Árnes blåste delar av fasaden bort, rapporterar Fréttablaðið.

I Valgeirsstaðir i Norðurfjörður har Ferðafélag Íslands ett hus som under somrarna erbjuder sängplatser åt vandrare och andra turister. Huset drabbades enligt Fréttablaðið av stora skador. Fasaden på huvudbyggnaden från 1944 blåste bort på flera ställen. På tillbyggnaden från 1977 blåste taket bort i stormen.

Den oframkomliga vägen gör att det är osäkert när skadorna kan repareras. Lokalbefolkning har försökt åtgärda skadorna med provisoriska reparationer för att inte byggnaderna ska förstöras ytterligare.

Här kan du läsa mer om veckans stora oväder.