torsdag 19 december 2019

Strandade grindvalar kostade Suðurnesjabær miljonbeloppInsatsen när ett sextiotal grindvalar strandade vid Garður kostade kommunen Suðurnesjabær 1,2 miljoner isländska kronor. Fjorton av de strandade djuren kunde inte räddas. Kropparna fördes senare ut till havs och sänktes av räddningstjänsten Ægir i Garður. Kommunfullmäktige beslutade nyligen att stå för notan.

På kvällen den 2 augusti strandade ett sextiotal valar vid Útskálakirkja i Garður. Räddningsinsatsen pågick ända fram till ebb övergick till flod på morgonen. Då kunde räddningsarbetare hjälpa alla utom fjorton av de strandade valarna ut till havs.

Räddningsinsatsen var omfattande. Med hjälp av vattenpumpar försökte räddningsarbetarna hålla grindvalarna blöta i väntan på floden. Att de inte torkar ut är nödvändigt för att kunna hålla dem vid liv.

Insatsen kostade räddningsstyrkan Ægir i Garður 1,2 miljoner i isländska kronor. Kommunfullmäktige i Suðurnesjabær har nu beslutat att stå för notan. I kostnaderna ingår inte den tid som kommunens egna anställda arbetade med insatsen.

Här kan du läsa mer om de strandade grindvalarna i Garður.