fredag 13 december 2019

Visselblåsare från Samherji hotar ex-fru i läckt samtalUnder 2017 ringde visselblåsaren Jóhannes Stefánsson till sin tidigare hustru. Han hotade både henne och en annan person till livet. Hon spelade in samtalet och delade det med flera andra - bland annat en anställd på Samherji. Nu har samtalet dykt upp på Youtube. Somliga tror att Samherji ligger bakom publiceringen i ett sätt att försöka misskreditera Jóhannes Stefánsson.

Nyligen kunde Stundin och RÚV publicera uppgifter om hur Samherji använt sig av misstänkt penningtvätt och mutor för att komma över värdefulla fiskekvoter i Namibia. Den isländska fiskejätten ska ha betalat politiker och mellanhänder för att få fiska taggmakrill i namibiska vatten. Bolaget ska också ha kommit med falska utfästelser om jobb i landet som aldrig infriades.

En stor del av dokumenten och uppgifterna kom från Jóhannes Stefánsson. I flera år basade han över Samherjis verksamhet i Nigeria. Han hävdade att de ständiga lagbrotten var sanktionerade från bolagets högsta ledning.

Redan innan uppgifterna publicerats började Samherji svartmåla Jóhannes Stefánsson genom olika pressmeddelanden. De senaste dagarna har bolaget ifrågasatt varför inte alla hans mejl från tiden på Samherji läckts till Wikileaks.

Under gårdagen dök en video från 2017 upp på Youtube. Jóhannes Stefánsson talar med sin tidigare hustru. Han är berusad och arg. Han hotar både henne och en annan person till livet. I den ursprungliga publiceringen var inga namn anonymiserade. Videon laddades upp på ett nytt konto som tycktes ha skapats enbart för detta tillfälle.

Hustrun säger till Stundin att det inte är hon som publicerat videon. Ingen har heller gjort det på hennes uppdrag. Hon spelade in den för att hon var rädd. Hon delade den med flera närstående - däribland en anställd på Samherji.

Hon har i dag förlåtit Jóhannes Stefánsson och de har en god relation. Själv säger han till Stundin att han ångrar samtalet. Han hotade henne under en tid när han missbrukade alkohol och fruktade för sitt liv.

Stundin publicerade med hustruns godkännande en anonymiserad version av samtalet. På nätet spekulerar många i att det är Samherji som står bakom publiceringen med syftet att misskreditera Jóhannes Stefánsson. Illugi Jökulsson, krönikör i Stundin, skriver att videon är ett lågvattenmärke som inte förändrar det Samherji gjort i Namibia. Han utgår också från att Samherji på något sätt är inblandat i publiceringen. Det finns dock inga bevis för att så skulle vara fallet.

Här kan du läsa mer om skandalen kring Samherji.