
Ett kraftigt oväder drog in över Island under tisdagseftermiddagen. Snöstormen rasade över hela landet. Flygtrafiken ställdes in och mängder av vägar stängdes på grund av det ymniga snöfallet och de hårda vindarna.
Veðurstofa Íslands utfärdade en gul vädervarning för hela landet. På höglandet varnade myndigheten för ett oväder som skulle eliminera sikten och göra det omöjligt att färdas i området. Ändå valde Mountaineers of Iceland att ge sig upp på höglandet.
Vid 13-tiden i tisdags gav sig en grupp med tio guider och 39 turister iväg på en tur med snöskoter till Langjökull. Ett par timmar senare hamnade de mitt i snöstormen. Utan sikt och i ett kraftigt snöfall med hårda vindar blev det omöjligt att fortsätta. De stannade uppe på glaciären och sökte skydd bakom skotrarna.
Mountaineers of Iceland kallade på hjälp från egen personal i Flúðir. De skulle hämta turisterna med en pistmaskin. Men den fick motorstopp två kilometer från den plats där turister och guider börjat gräva ned sig i snön för att söka skydd mot stormen. De befann sig omkring fyra kilometer från företagets stuga vid Skálpanes öster om Langjökull.
Nästa steg var att ta sig upp på glaciären med jeepar. De var framme vid de strandsatta turisterna vid 21-tiden. Turisterna kunde tränga ihop sig i fordonen men de kunde inte köra därifrån. I stället fick de vänta i ytterligare fyra timmar på att bli undsatta.
Först vid 20-tiden larmade Mountaineers of Iceland räddningstjänsten. Kristinn Ólafsson var en av de omkring 300 räddningsarbetare som ryckte ut för att undsätta turisterna. Han berättar i Vísir att de var framme först vid 1-tiden i går natt:
"Det var mycket tät snö, ingen sikt. Vi körde efter navigeringsutrustning, gps-instrument. Ibland såg vi kanske två till tre meter framför oss. Mycket nederbörd och mycket vind så det här var ett helt galet väder. Mycket krävande förhållanden. Snön tog sig in överallt. Utrustningen fick svårt att fungera. Snö i luftfiltren och bilarna."
Samtliga kunde undsättas utan allvarligare skador. De fördes till kaféet vid Gullfoss där en tillfällig nödstation upprättades med bland annat läkare på plats. De sista var framme vid 8-tiden i går morse. Det hade då gått tolv timmar sedan Mountaineers of Iceland larmade räddningstjänsten. Och de hade varit ute i kylan i närmare tjugo timmar. Därefter fördes de till Selfoss och Reykjavík.
Oddur Valur Þórarinsson, chef för en av de räddningskårer som ryckte ut upp på Langjökull, säger i Morgunblaðið att många av turisterna var rejält nedkylda. Många var skärrade efter upplevelsen.
En annan som deltog i räddningsinsatsen var Ólína Þorvarðardóttir. Hon skriver på Facebook att hon befarar att många turister aldrig kommer att glömma rädslan i ovädret uppe på glaciären:
"Jag tror mig veta att det kommer att ta många som var med om detta lång tid att återhämta sig efter det här. Vissa återhämtar sig kanske aldrig. Det som smärtar mig mest är hur jag känner med de barn som sannerligen fruktade för sina liv och hade starka skäl till det. Det här var en riktig skräcknatt men någon skyddande hand vakade över åtgärderna på plats i går."
Åtskilliga ifrågasätter Mountaineers of Icelands beslut att ge sig upp på glaciären trots vädervarningen. Skarphéðinn Berg Steinarsson, chef för Ferðamálastofa, säger i Morgunblaðið att myndigheten kommer att begära en förklaring av företaget. Det kan bli aktuellt att dra in företagets tillstånd. Turismminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir säger till RÚV att det behövs bättre förklaringar till varför turen inte ställdes in.
Polis utreder nu Mountaineers of Icelands agerande. De brottsrubriceringar som kan bli aktuella gäller framkallande av fara eller vårdslöshet. Elís Kjartansson, polis i Suðurland, säger i Morgunblaðið att utredningen påbörjades samtidigt som nödlarmet kom. Samtliga turister som var med hördes under gårdagen.
Företrädare för Mountaineers of Iceland vägrade länge att svara på frågor från medierna om beslutet att genomföra turen till Langjökull. Det enda beskedet från företaget var att det skulle genomföra en egen utredning. Ólafur Tryggvason, en av företagets guider, bad en journalist från Fréttablaðið "hålla käften stenhårt" när han ställde frågor om händelsen.
Kristín Soffía Jónsdóttir, kommunpolitiker i Reykjavík för Socialdemokraterna, har själv länge arbetat som guide. Hon skrev på Twitter att beslutet att inte ställa in skoterturen bara hade en förklaring: pengar. Eftersom ingen inblandad vill förlora intäkterna vill ingen heller backa ur. Hon berättade att hon själv varit med på en liknande tur:
"Åkte en gång som guide i galet väder på Langjökull. Skälet var enkelt. Om turismföretaget [som bokat turen] ställde in så blev de sittande med förlusten. Men om skoterföretaget [som genomför turen som underentreprenör] ställde in så blev de sittande med förlusten."Jóhannes Þór Skúlason, vd för branschorganisationen Samtök ferðaþjónustunnar, säger till RÚV att den här typen av händelser kan påverka Islands rykte som resmål negativt.
Virginia Galvai från Brasilien var en av deltagarna på turen tillsammans med sönerna som var 14 och 11 år. Hon säger till RÚV att hon inte förstår hur ett företag som Mountaineers of Iceland kan få fortsätta. Rob, en brittisk deltagare, säger till Vísir att alla som var med var förskräckta när de fick börja gräva ned sig i snön i skydd mot stormen. Advokaten Lilja Margrét Olsen säger till Vísir att flera av deltagarna kommer att kräva ersättning från företaget.
Efter att ha tigit trädde verksamhetschefen Haukur Herbertsson fram i går eftermiddag. Han medgav då flera misstag från Mountaineers of Icelands sida. Han sade till Vísir att företaget trodde att turen skulle ta kortare tid och att de därför skulle vara tillbaka innan ovädret kom. Ett misstag var att inte larma räddningstjänsten tidigare:
"Med vetskap om hur gårdagen gick så skulle vi självklart ha ställt in alla turer in i området. Det verkliga skälet till att vi behövde vända oss till räddningstjänst var att den utrustning som vi hade tillgänglig för att undsätta personerna inte fungerade. Det fanns faktiskt ingen annan lösning vid den tidpunkten."
Haukur Herbertsson sade till RÚV att det inte var pengar som fick företaget att välja att inte ställa in turen. I stället trodde Mountaineers of Iceland att det skulle gå att genomföra den före ovädret. Han anser inte att företaget riskerade människors säkerhet genom att åka upp på Langjökull.
I ett uttalande beklagade i går kväll företagets anställda händelsen och bad om ursäkt till alla inblandade. Förklaringen till förseningen var enligt uttalandet att turen kom iväg sent, att föret var långsamt och att ett planerat stopp i en isgrotta drog ut på tiden. Därför hann de inte ned från glaciären i tid.
I ett uttalande beklagade i går kväll företagets anställda händelsen och bad om ursäkt till alla inblandade. Förklaringen till förseningen var enligt uttalandet att turen kom iväg sent, att föret var långsamt och att ett planerat stopp i en isgrotta drog ut på tiden. Därför hann de inte ned från glaciären i tid.
Det är inte första gången som Mountaineers of Iceland är inblandat i en liknande händelse. För tre år sedan trotsade företaget varningar om ett oväder och gav sig även då upp på Langjökull. På vägen tillbaka skildes två australiska deltagare från övriga gruppen. Företagets guider upptäckte inte att de saknades förrän långt senare. Omkring hundra personer deltog i sökandet.
De två turisterna hittades efter sju timmar uppe på glaciären där de hade tagit skydd bakom skotern. De stämde Mountaineers of Iceland och fick 600 000 isländska kronor i skadestånd. Héraðsdómur Reykjavíkur ansåg att företaget varit vårdslöst.
Här kan du läsa mer om den förra skandalen kring Mountaineers of Iceland.