onsdag 1 januari 2020

Bjarni Benediktsson tog upp liftare - tackades 16 år senare

På väg från flygplatsen i Keflavík plockade Bjarni Benediktsson upp en liftare. Han gav henne skjuts in till Reykjavík. Året var 2003 - och eftersom han nyss kommit hem från ett valmöte i Köpenhamn gav han henne på skämt en broschyr från Självständighetspartiet. I somras fick han ett brev från kvinnan. Hon hade då tittat i broschyren och kunde konstatera att han hunnit bli minister.

Bjarni Benediktsson, finansminister och ledare för Självständighetspartiet, skriver på Facebook om ett brev som han fick i somras från en kvinna bosatt i Barcelona. Hon tackar honom för att han gav henne skjuts från Keflavík till Reykjavík när hon som backpacker besökte Island under 2003.

Då var han på väg hem från ett valmöte i Köpenhamn. Bjarni Benediktsson kandiderade för första gången till alltinget och fanns på femte plats på Självständighetspartiets lista i den sydvästra valkretsen.

I valet 2003 fick Självständighetspartiet 33,7 procent, en tillbakagång med hela 7 procentenheter. I den sydvästra valkretsen - som av tradition är en av partiets starkaste - gick det bättre. Där röstade 38,4 procent på Självständighetspartiet.

Resultatet innebar att Självständighetspartiet fick fem mandat i den sydvästra valkretsen. Som nummer fem på listan valdes alltså Bjarni Benediktsson in i alltinget för första gången. Sex år senare blev han partiledare. Sedan 2013 har han dessutom varit antingen statsminister eller finansminister.

På skoj gav han den spanska kvinnan en av Självständighetspartiets broschyrer. Nyligen hade hon hittat den och bestämde sig för att undersöka vad som hänt med den man som då gav henne lift från flygplatsen.

Kvinnan kunde efter att ha sökt på nätet konstatera att hon mötte Bjarni Benediktsson när han tog de första stegen på sin politiska karriär. Hon kunde också konstatera att han blivit minister i Islands regering.

Bjarni Benediktsson skriver att hon tackade för liften och för trevligt sällskap. Själv svarade han att han hoppades att hon skulle återvända till Island med den familj hon bildat under dessa sexton år.