söndag 12 januari 2020

Centerpartiet går till val i Islands nyaste kommun

Centerpartiet ställer upp i det första kommunalvalet i den nya storkommunen på östra Island. Det är fyra kommuner som till våren blir en enda - och i valet 2018 kandiderade partiet bara i en av kommunerna. Då lyckades också Centerpartiet vinna ett mandat i Fljótsdalshérað. Det är även där som partiet haft en lokalavdelning.

Den 18 april går invånarna i Islands nyaste kommun för att välja representanter till fullmäktige. En majoritet av befolkningen i Fljótsdalshérað, Borgarfjarðarhreppur, Djúpavogshreppur och Seyðisfjarðarkaupstaður för att gå ihop. Det formella samgåendet sker under våren. Då ska också den nya kommunen få ett namn.

Sedan tidigare har Gröna vänstern beslutat om att ställa upp i valet. Självständighetspartiet, Framstegspartiet och Socialdemokraterna kommer sannolikt att kandidera. Nu står det klart att även Centerpartiet går till val i den nya kommunen.

Centerpartiet bildade nyligen en avdelning som ska ta fram en lista i den nya kommunen. Hannes Karl Hilmarsson säger till Austurfrétt att partiet har stora förhoppningar inför valet:
"Att bilda avdelningen är första steget mot att delta. Vi är mycket förväntansfulla eftersom det blir spännande att medverka till att forma en ny kommun."
I kommunalvalen våren 2018 var Fljótsdalshérað den enda av de fyra kommunerna där Centerpartiet ställde upp. Där fick partiet ett mandat som gick till just Hannes Karl Hilmarsson.

Här kan du läsa mer om det första valet i den nya kommunen.