fredag 24 januari 2020

Död islänning identifierad 32 år efter försvinnandet

På julafton 1987 sågs Jón Ólafsson i livet för sista gången. Han kom aldrig tillbaka på kvällen efter att ha delat ut julklappar. Hans bil hittades parkerad vid älven Sog - men sökandet gav inget resultat. Sju år senare hittades en skalle vid Ölfusás stränder. Då kunde den inte identifieras. Men med hjälp av dna-teknik har det nu fastslagits att det är lämningar efter Jón Ólafsson.

Ett försvinnande som varit en gåta i drygt 32 år har nu fått sin lösning. Med hjälp av dna-analys har lämningarna efter Jón Ólafsson kunnat identifieras. Han försvann på julafton 1987.

Jón Ólafsson var 47 år och bosatt i Þorlákshöfn. Han arbetade som fartygskapten. Den 24 december 1987 lämnade han hemmet och körde till Hveragerði med sin son. Efter att ha lämnat av sonen hos mamman och systern gav han sig iväg för att lämna några julklappar. Därefter skulle han återvända till Hveragerði och fortsätta till Reykjavík. Där skulle han tillbringa julaftonskvällen.

Vid 19-tiden började släktingarna i Hveragerði ana oråd eftersom han ännu inte hade återvänt. Än mer oroliga blev de efter att ha ringt hans vänner och fått beskedet att han aldrig dök upp för att lämna några julklappar.

En omfattande sökinsats drogs igång. Jón Ólafssons bil hittades parkerad vid bron över älven Sog i Grímsnes. Där upphörde alla spår efter honom. Dykare sökte efter honom i vattnet och längs stränderna. Helikopter användes för att söka längs stränderna hela vägen till älvens mynning i Atlanten.

Den 3 oktober 1994 upptäcktes en skalle vid älven Ölfusás utlopp i havet. Kraniet var i dåligt skick. Underkäken saknades och bara en tand fanns kvar. Polisen trodde att det kunde röra sig om Jón Ólafsson men lämningarna var inte tillräckliga för att kunna bekräfta det.

Under förra året bestämde sig polisen för att göra ett nytt försök att identifiera lämningarna. Dna från skallen skickades på analys till Sverige. Beskedet var enligt ett pressmeddelande att det rörde sig om lämningar efter Jón Ólafsson.

Eftersom kraniet nu har identifierats har polisen inte längre något behov av det. Det kommer därför att överlämnas till Jón Ólafssons släktingar. Det finns inga misstankar om att något brott ska ha legat bakom försvinnandet. Familjen har heller inte trott att han utsatts för något brott.

Jón Ólafsson dödförklarades ett halvår efter försvinnandet. I samband med dödförklaringen höll familjen en minnesstund.

Ett av hans barn är Birgitta Jónsdóttir som har representerat Piratpartiet, Rörelsen och Medborgarrörelsen i alltinget. Hon säger i Fréttablaðið att hon är tacksam för att polisen har ägnat tid åt att försöka lösa ett så gammalt försvinnande:
"Det är en enormt stor lättnad att få avsluta det här, begrava honom och på något sätt få en slutgiltig bekräftelse på det att han faktiskt är död. Även om man på någon nivå är medveten om det så är det inte helt verkligt förrän man får en fysisk bekräftelse. ... Det är naturligtvis en liten chock att veta att pappa bara har stått på någon hylla i årtionden. ... Detta är en stor lättnad men samtidigt är det så med sorgen att den kommer och går i vågor. Så det här är en liten känslobergochdalbana."
I samband med att Jón Ólafsson dödförklarades sommaren 1988 skrev Birgitta Jónsdóttir en dikt till hans minne som publicerades i Morgunblaðið. Hon skriver nu på Facebook att familjen till sist kan få begrava honom.