lördag 4 januari 2020

Fel version av debutroman gick till tryck med korrfel

Utgivningen av Bragi Páll Sigurðarsons debutroman Austur blev inte vad han hoppats på. I stället för att skicka det färdiga manuset till tryck skickade förlaget ett tidigt utkast - fullt av stavfel och andra korrekturfel. Misstaget upptäcktes först av Morgunblaðiðs recensent. Nu har förlaget sett till så att rätt manus har tryckts i en ny version av boken, skriver Fréttablaðið.

Bragi Páll Sigurðarson har gjort sig känd som poet och krönikör. Han har de senaste åren också uppmärksammats för en rad politiska utspel. Han kallade nyligen Självständighetspartiet för en cancer på det isländska samhället och för fem år sedan tatuerade han "Hanna Birna, segðu af þér." på benet - en uppmaning till dåvarande inrikesministern Hanna Birna Kristjánsdóttir att avgå.

För några veckor sedan utkom Bragi Páll Sigurðarsons debutroman Austur. Den skildrar en ensam ekonom som reser runt Island i sitt sökande efter något slags mening i livet.

Men utgivningen blev något av ett antiklimax. Förlaget skickade inte den färdiga versionen av manuset till tryck. I stället blev det en tidigare version - som inte var korrekturläst och innehöll en mängd stavfel och andra misstag - som gick iväg till tryckeriet och började säljas i bokhandeln.

Bragi Páll Sigurðarson upptäckte inte misstaget själv. Det var Morgunblaðiðs recensent som kontaktade förlaget på grund av alla korrekturfel. Bragi Páll Sigurðarson säger i Fréttablaðið att det var ett hårt slag att inse att fel version gått i tryck:
"Jag medger att jag nästan grät när jag upptäckte det här. ... Det är ingen rysare hur något sådant händer. Bra mänskliga och mycket förståeliga misstag."
En ny version av boken med det finputsade och färdiga manuset finns nu ute i handeln.