I söndags morse kallades myndigheter och kommunen till ett möte om utvecklingen i närheten av Grindavík. En jordskalvssvärm började i området den 21 januari. Samtidigt började en extremt snabb landhöjning. När Almannavarnir efter mötet höjde beredskapen för ett eventuellt vulkanutbrott hade marken rest sig två centimeter på fem dagar.
Landhöjningen fortsatte under måndagen. Marken har nu stigit nästan tre centimeter på bara sex dagar.
Den troligaste förklaringen till landhöjningen är magmainskott på några kilometers djup. Det var också skälet till beslutet att höja beredskapen. Magman skulle kunna förebåda ett utbrott på Reykjanes för första gången sedan 1240.
De tidigare utbrotten i regionen är inte väldokumenterade. Historiskt har dock utbrott kommit i serier med ungefär tusen års mellanrum.
Ett sannolikt mönster för ett nytt utbrott är att det uppstår i upp till kilometerlånga sprickor i marken. Det rör sig om förhållandevis små mängder magma - något som kan betyda att det skulle kunna vara över inom loppet av några dagar. Ett sådant utbrott kommer sannolikt enbart att skapa lava och ingen aska.
Under söndagen ändrade dessutom Veðurstofa Íslands färgkoden för flygtrafik från grön till gul. Den gula färgen betyder att en vulkan visar tecken på ovanlig aktivitet. Den beredskapsnivån har dock inga direkta konsekvenser för flygtrafiken.
Jordskalvssvärmen i området fortsatte under måndagen. Gårdagens kraftigaste skalv inträffade klockan 18.53 och hade en magnitud på 3,1.
De senaste dagarnas jordskalv har främst skett nordost om Grindavík. Klockan 7.11 i dag inträffade ett skalv med en magnitud på 2,4. Det skalvet ägde rum nordväst om Þorbjörn i just det område där magma nu kan vara i rörelse.
De senaste dagarnas jordskalv har främst skett nordost om Grindavík. Klockan 7.11 i dag inträffade ett skalv med en magnitud på 2,4. Det skalvet ägde rum nordväst om Þorbjörn i just det område där magma nu kan vara i rörelse.
Ett informationsmöte för lokalbefolkning hölls i Grindavík i går. Ett tusental personer kom till mötet. Företrädare för kommunen och myndigheter fanns på plats. De fick bland annat veta att fler gps-mätare nu placeras ut i området. Utrustningen ska användas för att följa landhöjningen.
Vid en evakuering kan omkring 5 000 personer befinna sig i området. Två tredjedelar av dessa är boende i Grindavík med omnejd medan övriga är personal och gäster på Blå lagunen och kraftverket vid Svartsengi.
Om det tas beslut om att evakuera Grindavík med omnejd kommer alla som befinner sig i området att få information via sms. Meddelanden kommer att skickas på isländska, engelska och polska. Dessutom kommer utryckningsfordon att åka med sirener påslagna för att varna. Boende kommer att uppmanas att markera evakuerade bostäder genom märken i fönstren.
Kriscentrum kommer vid en evakuering att inrättas i Reykjanesbær, Þorlákshöfn och Kópavogur. De som tvingas lämna sina hem kommer löpande att få information via sms om säkra vägar ut ur området och uppsamlingsplatser.
Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, sade under mötet att ett utbrott förmodligen inte blir särskilt stort. Inledningsvis kan utbrottets ångkvastar nå 500 meters höjd. Därefter kommer aktiviteten att avta ganska snart efter en intensiv inledningsfas. Det är troligen över inom några dagar eller veckor.
Han trodde inte att risken för ett utbrott var särskilt stor. Det vanligaste vid magmainskott är att aktiviteten så småningom ebbar ut. Eftersom så många människor finns i området är det dock nödvändigt att vidta förebyggande åtgärder.
Magnús Tumi Guðmundsson trodde inte att ett vulkanutbrott utanför Grindavík skulle äventyra några människoliv. Han konstaterade att människor helt enkelt förflyttar sig snabbare än lava. Däremot skulle det kunna orsaka stora materiella skador.
Polisen Ólafur Helgi Kjartansson uppmanade invånarna att förbereda sig inför en evakuering. De behövde bland annat tänka på vad de skulle ta med sig vid ett utbrott. Det skulle inte finnas någon tid för sådana funderingar om utbrottet faktiskt skulle komma.
Icelandair, Blå´lagunen och HS Orka - som driver kraftverket vid Svartsengi - har samtliga gått igenom sina beredskapsplaner inför ett eventuellt utbrott.
Här kan du läsa mer om utvecklingen nära Grindavík och ovan kan du se gårdagens informationsmöte.