lördag 18 januari 2020

Fyra av fem nöjda med Guðni Th. Jóhannesson

Fyra av fem är nöjda med hur president Guðni Th. Jóhannesson sköter sitt uppdrag. Och det är bara en liten minoritet som tycker att han inte gör ett bra jobb. Missnöjet med presidenten är störst bland Centerpartiets väljare. Det visar en opinionsmätning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

I sommar är det fyra år sedan Guðni Th. Jóhannesson valdes till Islands president. På nyårsdagen meddelade han att han ställer upp för omval. Hittills har ingen motkandidat anmält sig. Om Guðni Th. Jóhannesson utmanas blir valdagen den 27 juni. I annat fall får han automatiskt fortsätta i fyra år till.

Förutsättningarna för att på allvar kunna utmana Guðni Th. Jóhannesson är små. En stor majoritet av islänningarna är nöjda med hur han sköter sitt uppdrag som president. Hela 80 procent är nöjda med Guðni Th. Jóhannesson. Det är 57 procent som är mycket nöjda och 23 procent som är ganska nöjda.

Bara 6,5 procent är missnöjda. Resterande 13,6 procent är varken nöjda eller missnöjda.

Missnöjet är klart störst bland Centerpartiets väljare. Bland dem fanns det en förhoppning om att Guðni Th. Jóhannesson i höstas skulle ha vägrat skriva under alltingets beslut om att säga ja till den tredje etappen i EU:s energipolitik - något som han enligt juridisk expertis inte hade möjlighet att neka till.

Bland Centerpartiets sympatisörer är 37 procent missnöjda med Guðni Th. Jóhannesson och 34 procent nöjda. Han är näst minst populär bland Självständighetspartiets anhängare - och där är det 71 procent som tycker att han gör ett bra jobb. Bland Gröna vänsterns, Socialdemokraternas, Renässans, Framstegspartiets och Piratpartiets väljare är det mellan 85 och 97 procent som är nöjda.

Kvinnor är något mer positiva till Guðni Th. Jóhannesson än män. Presidenten är också något populärare i huvudstadsregionen än på landsbygden.

Här kan du läsa mer om Guðni Th. Jóhannessons beslut att ställa upp för omval.