måndag 13 januari 2020

Hamfarahlýnun blir årets ord 2019 på Island

Årets ord på Island 2019 är hamfarahlýnun ('katastrofuppvärmning'). Ordet är belagt i isländskan sedan 2013 - men användningen ökade kraftigt under det gångna året i takt med att klimatfrågan fick allt mer medial och politisk uppmärksamhet. Hamfarahlýnun röstades fram till 2019 års isländska ord av RÚV:s publik.

I juni 2013 skrev geologen Ari Trausti Guðmundsson i Fréttablaðið om konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Han varnade för att fortsatt ökad användning av fossila bränslen skulle kunna resultera i hamfarahlýnun, en situation där stigande temperaturer orsakar katastrofala klimatförändringar.

Hamfarahlýnun är bildat till hamför ('katastrof, stor olycka') och hlýnun ('uppvärmning').

Ari Trausti Guðmundsson - som senare valdes in i alltinget för Gröna vänstern - var alltså den första som använde ordet i skrift. Senare samma år skrev Þórunn Sveinbjarnardóttir, tidigare miljöminister och socialdemokratisk alltingsledamot samt nuvarande ordförande för fackförbundet BHM, även hon i Fréttablaðið om hamfarahlýnun.

Men det var först under 2019 som nyordet började etablera sig i isländskan. I våras använde författaren Steinunn Sigurðardóttir hamfarahlýnun under en litteraturfestival i Reykjavík. Därefter var det många politiker som snappade upp ordet. Det har bland annat hörts i debatter i alltinget. Det har också förekommit regelbundet i medierna.

Omröstningen om årets ord arrangerades av RÚV. Hamfarahlýnun fick alltså flest röster av de tolv kandidatorden. Ytterligare ett ord med koppling till miljödebatten, loftslagskvíði ('klimatångest'), slutade bland de tre främsta.

Den årliga omröstningen sker i samarbete med Stofnun Árna Magnússonar vid Háskóli Íslands. Inför omröstningen tog institutet fram förslag på nya ord som präglat det gångna året samtidigt som RÚV:s publik fick nominera kandidater. Hamfarahlýnun var även det ord som institutet utsåg till årets ord eftersom det återspeglade debatten i en aktuell samhällsfråga.

Här kan du läsa mer om kandidaterna till 2019 års ord.