tisdag 18 januari 2022

Utländska medborgare i majoritet i Mýrdalshreppur

En majoritet av invånarna i Mýrdalshreppur är nu utländska medborgare. Den sydisländska kommunen har 808 invånare - och 412 av dem har ett annat medborgarskap än isländskt. Förklaringen är den snabbt växande turistnäringen. Nästan alla bönder i kommunen har övergett djurhållningen och gått över till turism. Och där är nästan alla anställda från utlandet.

Mýrdalshreppur på södra Island var länge en utflyttningsbygd. Men när turismen exploderade efter 2008 års finanskrasch var det plötsligt hundratusentals utländska gäster som årligen sökte sig till kommunen. De vandrade på Reynisfjaras svarta stränder, beskådade klippformationer som Dyrhólaey och gav sig upp på glaciären Mýrdalsjökull.

Läget vid ringvägen gynnade turismen i kommunen. Ett par timmars resa från Reykjavík var det många som gjorde en kortare utflykt till Mýrdalshreppur eller stannade till på vägen runt Island.

Trycket på bostadsmarknaden i centralorten Vík í Mýrdal ökade dramatiskt. Och varken kommunen eller privata byggare kunde möta efterfrågan på bostäder.

Samtidigt var det allt fler bönder i regionen som slutade med djurhållningen. Många gårdar runt Vík í Mýrdal byggdes i stället om till hotell. Störst är Hótel Dyrhólaey som har 150 rum. Även i centralorten byggdes nya hotell. Dessutom växte utbudet av restauranger, butiker och nöjen.

På den isländska landsbygden är utländska medborgare ofta i majoritet bland de anställda. Det är helt enkelt få islänningar som söker den typen av jobb. Bland arbetssökande islänningar har landsbygden begränsad dragningskraft.

Inom loppet av tio år har invånarantalet i Mýrdalshreppur nästan fördubblats - från 460 till 808 personer. Av dessa invånare är 412 utländska medborgare. De utgör alltså 51 procent av invånarna i kommunen.

Att de är i majoritet gör Mýrdalshreppur historiskt. Det är första gången som utländska medborgare är fler än de invånare som har isländskt medborgarskap.

Kommunalrådet Einar Freyr Elínarson säger i Morgunblaðið att kommunen har genomgått stora förändringar på några få år. Turismen har blivit den i särklass viktigaste näringen och det har i sin tur påverkat befolkningsutvecklingen:
"Detta har visserligen skapat utmaningar i kommunen men de är roligare än när det var på nedgång och befolkningsminskning. I år räknar jag till exempel med att det byggs 30 nya bostäder och jag är optimistisk om att turismen ska gå bra om vi får pandemin under kontroll."
I grannkommunen Skaftárhreppur har turismen också vuxit sig stark. Där utgörs nu en tredjedel av befolkningen av utländska medborgare. Lika stor andel utgör de i Súðavíkurhreppur i nordväst. Där arbetar många utländska medborgare inom turismen och fisket.

Här kan du läsa mer om Vík í Mýrdal