onsdag 15 januari 2020

Isländsk fotbollsklubb drivs med intäkter från tipssystem

På Hemön på Västmannaöarna finns Islands kanske märkligaste fotbollsklubb. KFS är visserligen ett mittenlag i den femte divisionen - men det som är unikt är att klubbens verksamhet till största delen finansieras av intäkter från andelsspel på stryktipset. Klubbens egen tipsexpert har bara i år haft tretton rätt hela elva gånger, skriver Morgunblaðið.

Knattspyrnufélagið Framherjar-Smástund, KFS, bildades på Hemön på Västmannaöarna 1997. Klubben var ett resultat av en sammanslagning mellan de lokala idrottsföreningarna Framherji och Smástundir. KFS har ett samarbete med ÍBV - den stora fotbollsklubben på Västmannaöarna där herrarna i år åkte ur förstadivisionen - som innebär att spelare kan gå mellan klubbarna under säsong.

Samarbetet sätter sina spår på planen. Förra säsongen använde sig KFS av hela 40 spelare under de 14 omgångarna i den isländska femtedivisionen. Där finns personer som tidigare spelat med ÍBV. Där finns också ÍBV-spelare som ibland representerar KFS på väg tillbaka från en skada eller för att få matchträning.

Men det är alltså inte bara svängdörrarna i laguppställningen som gör klubben unik. KFS i särklass viktigaste intäktskälla är andelsspel på stryktipset. Den här traditionen tog Hjalti Kristjánsson med sig från Framherji till KFS. Han säger i Morgunblaðið att provisionen på spelen ger klubben omkring 2,5 miljoner isländska kronor om året:
"Jag är en gammal statistiknörd och jag såg att det här var ett finansieringssätt som jag kände till och var bra på. Men det här handlar om jobb och åter jobb som så mycket annat."
KFS har siktet inställt på att avancera i seriesystemet. Klubben har tidigare spelat i både tredje- och fjärdedivisionen. Samarbetet med ÍBV innebär att KFS får vissa utgifter betalda. Men att avancera kostar pengar. Hjalti Kristjánsson säger i Morgunblaðið att intäkterna från stryktipset gör det ekonomiskt möjligt:
"Jag tror att vi är den enda fotbollsklubben på Island som har en reservfond."
Spel i högre divisioner innebär bland annat fler omgångar vilket i sin tur betyder större kostnader för resor.