fredag 31 januari 2020

Kommunchef antyder lokaltidning på Hemön är partisk

När Eyjafréttir rapporterar om kommunpolitiken på Västmannaöarna nämns nästan enbart Självständighetspartiet. Chefredaktören Sindri Ólafsson tillhör partiets kommunförening - och hustrun Hildur Sólveig Sigurðardóttir är oppositionsråd. Nu uttrycker kommunchefen Íris Róbertsdóttir sin förvåning över tidningens bevakning och antyder att Sindri Ólafsson är allt annat än opartisk.

Efter intern splittring förlorade Självständighetspartiet makten på Västmannaöarna efter kommunalvalet våren 2018. Utbrytarpartiet För Hemön bildade majoritet med Ölistan. Íris Róbertsdóttir - som representerat Självständighetspartiet i alltinget - blev ny kommunchef.

För Självständighetspartiet kom resultatet som en chock. På olika sätt försökte partiet ändå behålla makten. Ett förslag var att den egna kommunchefen Elliði Vignisson skulle sitta kvar. Sedan det förslaget fick nobben följde ständiga anklagelser om maktmissbruk mot den nya majoriteten.

I höstas fick konflikterna en ny dimension. Fiskeföretagen Vinnslustöðin och Ísfélagið gick då in med nytt kapital i Eyjasýn, det bolag som ger ut lokaltidningen Eyjafréttir. Samtidigt beslutades att dubblera utgivningstakten för den skuldtyngda tidningen - från var fjärde till varannan vecka.

Både Vinnslustöðin och Ísfélagið har starka band till Självständighetspartiet. Bägge har på liknande sätt gått in som storägare i dagstidningen Morgunblaðið. Det är på grund av de ständiga kapitaltillskotten från ägarna som tidningen kan överleva. I gengäld är Morgunblaðið lojal med företagens intressen på ledarplats.

När de två fiskeföretagen utökade innehavet i Eyjasýn utsågs Sindri Ólafsson till ny chefredaktör för Eyjafréttir. Han hade ingen som helst tidigare erfarenhet av journalistik. Men han satt i styrelsen för Självständighetspartiet kommunförening på Västmannaöarna och hade tidigare varit ledare för ungdomsförbundet.

Sindri Ólafsson är gift med Hildur Sólveig Sigurðardóttir, som är Självständighetspartiets oppositionsråd i kommunfullmäktige. I samband med utnämningen uppgav ägarna att Eyjafréttir skulle ägna sig åt opartisk rapportering.

Nu ifrågasätter Íris Róbertsdóttir tidningens objektivitet. Hon skriver på Facebook om Eyjafréttirs rapportering från det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige. Hon själv och Ölistans Njáll Ragnarsson nämns en gång var. I övrigt domineras artikeln av redogörelser för Självständighetspartiets kritik mot majoriteten:
"Sannolikt är det sannolikt något slags rekord för en chefredaktör för en lokaltidning att ta sig igenom knappt 150 dagar utan att fråga vederbörande kommunchef om en åsikt om ett eller annat en endaste gång! Men den nya chefredaktören för Eyjafréttir har lyckats med just det. Än märkligare är att enligt Eyjafréttirs långa sammanställning i dag om gårdagskvällens fyra timmar långa kommunfullmäktigemöte så tycks egentligen inget annat ha hänt på det mötet utöver att chefredaktörens hustru har protesterat mot något och att Självständighetspartiets övriga representanter har stämt in i de protesterna."
Íris Róbertsdóttir delar i stället rapporteringen från Tígull - en annan lokaltidning på Västmannaöarna - om sammanträdet där majoritetens agerande får betydligt större utrymme. Som hashtagg använder hon "opartiska chefredaktören".

Trausti Hjaltason, en av Självständighetspartiets ledamöter i fullmäktige, kommenterar Íris Róbertsdóttirs inlägg. Han skriver att olika medier ofta väljer olika vinklar i sina artiklar. Han säger sig också vara fundersam över Íris Róbertsdóttirs utspel:
"Medier ser tack och lov ofta saker på annat sätt än vi politiker. Jag har ofta varit förvånad över den ena och andra rapporteringen om kommunfullmäktigemöten men har ansett det vara normalt och en del av mångfalden att människor ser saker med olika ögon."
Här kan du läsa mer om förändringarna på Eyjafréttir.