torsdag 2 januari 2020

Lunnefågel på Grímsey använder kvist för att klia sigFå djurarter har förmågan att använda verktyg. Men nu tror isländska och brittiska forskare att lunnefågeln kan vara en av dem. På Grímsey och Skomer Island har de observerat hur lunnefåglar tar upp kvistar med näbben. Därefter använder de kvistarna för att klia sig. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Förmågan att använda verktyg har ofta betraktats som en egenskap som särskiljer människan och dess förfäder från nästan alla andra djur. Denna förmåga har också setts som avgörande för evolutionen.

Under fältarbeten på walesiska Skomer Island sommaren 2014 och isländska Grímsey sommaren 2018 såg brittiska och isländska forskare hur lunnefåglar använde sig av små kvistar. Observationen på Grímsey filmades med en kamera som används för att undersöka vilka hålor som nyttjas för häckning.

Vid bägge tillfällena är det enstaka fåglar som plockar upp kvistar med näbben. Med hjälp av kvisten kliar de sig.

Behovet kan ha varit särskilt stort just 2018. Då irriterade insekter lunnefåglar bland annat på Grímsey. Forskarna spekulerar i att det kan ha varit skälet till att en lunnefågel kliade sig med en kvist.